Friday, 1 November 2013

I'm a SHAKLEE Independent Distributor

Assalamualaikum...:)

Lame dah blog nie tak ber'update'..busy wey...
tak sempat nak mengupdate..huhu :)
Actually, banyak benda yang i nak share..tapi nanti eh...
tak sempat lah nak share sekarang nie..
wait for next entry ok!

just nak inform you all..
now, i dah sah jadi SHAKLEE Distributor..
So, sape2 yang nak order barang2 Shaklee boleh lah order dengan i ok..

Ramai yang tanya.."as, sejak bila and kenapa tetiba nak berbisnes pulak??" Jawapan i senang je..sebab i memang menggunakan Shaklee..
since preggy, berpantang sampai lah sekarang memang i still guna product shaklee..
So, memang senang lah kan if kite sendiri pakai product tuh,
 pastuh kite sendiri pulak yang jual..
boleh lah jadi testimoni diri sendiri..kihkih :)

Since, i pakai product nie ramai jugak lah kawan-kawan yang call tanya macamne cara makan, ape yang i makan..so, bile fikir balik ape salah nye if i sendiri yang jual product nie kan..
sebab kawan2 ramai yang dah tahu i memang pengguna shaklee..
and dah ramai yang tahu keberkesanan product shaklee nie...:)




Note : Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjuk kan :)


-Hunnybee’s -

Wednesday, 9 October 2013

Popia crabs stick :)


Wednesday wordless..
hahaha...wordless lah sangat..
last weekend teringin nak makan popia crabs stick..
so, gigihkan diri ajak husband pergi pasaraya HERO dekat area umah..
beli kulit popia and crabs stick..
nie semua penangan akak ofis lah nie..
al-kisahnye macamnie, time jamuan raya ofis ari tuh akak ofis i bawak popia crabs stick nie sebagai 'port luck'..
haaa...first time ngko jumpa popia cenggini! tak pernah makan popia crabs stick sebelum nie...hehe..excited and pelik pulak..tapi sedap!
pastuh, tanya akak ofis macamne cara nak buat popia nie..
mak ai..senang je rupenye...
so, dalam hati nie memang plan nak buat  and nak suruh husband rase.
al-maklum lah before this tak pernah jumpa and tak 
pernah makan kan..hehehe..
so, teringin jugak nak try buat sendiri..
alhamdulillah menjadi..
tapi kat pasaraya area umah i tuh tak de jual crabs stick pendek..ade yang panjang je..
tak pela..asalkan name nye crabs stick belasah je lah...
tak pe, nanti bile dah masak boleh potong dua kasi 
pendek sikit crabs stick tuh..
jom! tengok macamne cara buat popia crabs stick nie..
ala...senang je ouls, semua orang mampu buat...=)

Kulit popiah yang besar..dalam nie ade 50 keping..tapi untuk gulung crabs stick nie i hanya guna 30 keping je..selebihnya, buat gulung hotdog pulak..sedap gak..:)


Crabs stick PURNAMA..if nak senang.beli yang saiz kecik sikit..
So, tak perlu lah nak potong2 lagi..


Crabs stick nie kena rebus dulu macamnie..
tapi jangan rebus lame2 tau..takut hancur..


nie je bahan2 yang diperlukan..
crabstick yang dah direbus, kulit popia, dan tepung gandum..

Proses menggulung..

Lepas dah gulung, gam kan sikit dengan tepung gandum supaya time goreng tuh..
kulit popia tak terbuka.

Popia yang dah siap digulung. Frozen kan letak dalam peti ais..
nanti kalau nak makan..goreng je..senang kan..buat breakfast pun sedap...
Kelemahan nye..bile goreng popia nie akan meletup2..myb sebab isi crabs stick tuh kot..
kesian husband yang jadi mangsa minyak panas.sebab die yang menggoreng popia nie..sedap memang la sedap! tapi nak menggoreng tuh,,,pergghh!! fobia pulak rase nye..hehe :)

Note : if nak gulung hotdog/sosej pun sodap...try la...




-Hunnybee’s -

Sunday, 6 October 2013

Happy Birthday babah :)

Morning...:)

Monday bluesss...
jom taip lelaju..buat entry cepat2..haha..
baru perasan entry nie dah lame pending save kat draft..
memandangkan kesibukan menguasai diri ku kebelakangan nie..
(wahh..! ayat kemain ngko)
tak sempat nak publish la ouls...hahaha..sedih!

Even bufday babah dah sebulan berlalu..hari nie baru mama berkesempatan nak publish..
i'm sorry babah...
but u're always in my heart! 
Love, love, love you !

Small celebrations on ur birthday this year..
sebab Qaisara kecik lagi..
So, tak dapat lah kite nak keluar makan2 kat keluar macam last year..
No candles, no cake, no present for you babah..
mama just belanje dominos je..boleh lah kan..
next year, Qaisara dah besar sikit kite dinner kat luar ok..=)




















Small celebrations for hubby birthday..
Happy Birthday Babah..
May God Bless u always..
Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.. :)


Much, Much, Much LOVE . .  
ummmmuahhh...!!!!




-Hunnybee’s -

Monday, 23 September 2013

Masak Lemak Cili Api Versi ibu Mentuaku~

Morning! 
sekarang nie entry banyak pasal makan kan? haha..lantok kan aje..perut tengah selera nak makan nie..haha..badan jangan cakap lah..memang..kebambom la! macam di pam pam ngko! tensionnn wey!

Weekend hari tuh i duduk rumah je ngan Qaisara..husband kerja sabtu, then semalam ahad kami buat operasi mengemas rumah..yolah! mane tak nye baru minggu nie wey ktorang ade kat umah..
Kalo tak, every weekend ade je aktiviti..jemputan kawin la..open house la..kenduri doa selamat la..macam2 lah..biase lah bile dah berkeluarga nie..family kena utamakan..ececeh  =)

Ehh..merepek pulak..nie nak share sikit resepi masak lemak cili api versi mak mentua ku..wahhh!! kelasss ngko jah name tak nak kalah..huhu :)

Sabtu ari tuh i masak lemak cili api daging salai..al-maklum la..
favourite husband..orang nogori lah katakan..
sure suke makan masak2 lemak kuning podeh2 nie..
husband kalo tak pedas..tak kena ngan selera tekak die, memang die tak makan.

So, i kena lah ikut kehendak dan selera suami bile nak masak tuh..kihkih..
isteri mithali lah konon...:)

Jom..i nak share resepi macam mane nak buat Masak Lemak Cili api nie..
Basic die same je..tapi kalau you all nak masak ketam, ayam, daging, udang pun boleh la..sodap jugak....:) haha..~



BAHAN - BAHAN :-

1) 4 ulas bawang merah -dikisar
2) 3 ulas bawang putih -dikisar
3) 15 biji cili api (ikut suke kalau nak pedas lagi, boleh tambah cili api lagi) -dikisar
4) Daun kunyit sehelai cukup lah..
5) Serai 2 batang - dititik
6) Asam keping 
6) Santan 150ml (i pakai santan kotak brand MS tuh je senang)
7) Bahan utama contohnya ayam, ketam, udang, or daging..( tapi ari tuh, i masak daging salai..salai sendiri je...huhu)


CARA - CARA :-

1) Bawang merah, bawang putih, cili api semua bahan di atas perlu dikisar halus/blender
2) Panaskan sedikit minyak dalam periuk, setelah minyak panas..masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi. Biarkan seketika, sehingga kekuningan..
masukkan daun kunyit yang telah dikoyakkan bersama serai dan asam keping..
3) Tumis seketika sehingga naik bau, lepas tuh masuk bahan utama yang hendak di masak..Macam i hari tuh masukkan daging yang telah disalai..
4) Biarkan bahan utama (daging) tuh kecut seketika..nie istilah MIL..huhu..
agak2 dah 10 minit daging dah kecut..masukkan santan cair..
kacau sekejap then masukkan pulak santan pekat
5) Kacau sehingga naik minyak..masak lemak nie yang leceh nye kena selalu kacau je..
sebab takut santan pecah minyak..tak cantik..bak kata MIL la..
6) Agak2 dah masak and naik minyak tuh..boleh lah sediakan untuk dihidangkan..
huhu..sodap...:)



MASAK LEMAK CILI API DAGING SALAI
MASAK LEMAK CILI API AYAM 
picture credit by : my instagram..jom follow Hunnybee8687
haa...see..!
semua masakan berasaskan masak lemak cili api kan..
dah kata nie favourite husband i..
so, memang selalu lah i masak lauk nie..
tapi idok ler hari2 i masak lemak cili api nie..
kang, naik muntah pulak husband i hari2 duk makan lauk yang same je..
loya tekak dibuatnye...huhu :)


SELAMAT MENCUBA....!!!


-Hunnybee’s -

Sunday, 22 September 2013

First time Qaisara demam :(

Assalamualaikum..hye korang!
Monday bluesss..
urwgghh..sangat takde mood nak kerja ari nie..
yela..sabtu, ahad syok cuti duduk rumah.
bile tiba isnin mood memang ke laut lah nak kerja..
dah lah hati pun tak berapa sedap tinggal Qaisara kat nursery sebab semalam die demam temperature 37'c..
Tapi pagi tadi bangun tido sebelum hantar Qaisara pergi nursery suhu badan nie dah turun sikit 36'c..
Alhamdulillah..tak mau demam2 ye sayang..:)
 Mama, babah doakan anak mama nie sihat2 selalu..
Nanti kejap lagi mama turun tengok awak ye..nasib baik lah nursery awak bawah office mama je..every 3-4 hours mama bley datang jenguk2 awak.. :)

Ehhh..lupe hari nie 23hb kan?? yay! ari nie jugak anak dara mama genap 4 month old..mama and babah doakan awak sihat sentiasa sayang..


See..demam2 pun still boleh senyum2, gelak2 ajak orang main.
mama and babah risaukan awak tau sayangg....aihh!!



Tengok tuh..loya buruk ek anak dara mama nie..awak nie demam sure nak pandai sesuatu kan..nak meniarap ke Qaisara..hari nie genap awak 4 month tau sayang..


Gelak tawa, senyuman mu sukar mama nak lupakan tau..duduk kat office buat kerja pun,
ingat awak...
sayaaaang princess mama nie...ummmmuahh...!!!

-Hunnybee’s -

Wednesday, 11 September 2013

Alhamdulillah..rezeki Adelia Qaisara :)

Syukur alhamdulillah...sehingga ke hari nie i masih mampu breastfeed kan Qaisara..semoga terus diberikan kekuatan fizikal dan mental serta kesabaran untuk terus kekal susukan Qaisara sehingga usia Qaisara 
2 tahun..InshaAllah...:)

Dugaan dan cabaran sepanjang breastfeed kan Qaisara? nak kata banyak dugaan dan cabaran tuh tak lah..tapi bagi i kan, cabaran bagi ibu2 menyusu nie, bile bawak anak pergi shopping complex..time anak nak susu..pergghh..!! memang kelam kabut dibuatnye..tambah pulak shopping complex tuh xde nursing room khas untuk changing napkin and bilik untuk breastfeed baby..tuh memang mencabar...haha ;) jenis Qaisara nie pulak..kalau nak susu memang tak menyabar..kalau dia cakap nak, on the spot nak jugak..hambek! mane ngko nak bagi..tak kan nak duduk kaki lima bagi susu anak kan..tuh jela cabaran i rase selama nie..demi anak mama, mama sanggup berkorban sebab mama nak pastikan yang anak mama sihat, sentiasa kenyang dan dapat susu mama sepenuhnya..
Antara stock Qaisara..senang letak dalam bottle storage macam nie..
sebab nak panaskan letak dalam warmer pun senang..

Cerita pasal shopping complex..since Qaisara ade nie memang port ktorang shopping kat Alamanda, Putrajaya je..bukan ape, tempat die selesa..ade nursing room..So, memang xde masalah if nak breastfeed kan Qaisara. Huh! nie i nak share story sikit ari tuh duk sibuk carik baju raya i kat Carrefour Wangsa Maju..puas i duk pusing 2-3 kali tapi takde sehelai baju yang berkenan. Babah jangan cakap la..memang dah buat muke sebab lame sangat menunggu..
al-maklum lah..sorry ye babah...
awak macam tak tahu pulak mama nie kan cerewet sikit...huhu :) 
Boleh pulak time tuh Qaisara meragam nak susu..tahu2 je la kan..Carrefour xde tempat nak susukan anak..tak kan nak bagi kat toilet kot..aihh! Mama dengan muke tak malu pergi masuk satu butik tuh, tengok2 baju kat situ. then, nak fitting..sambil menyelam minum air..(haha..betul ke peribahasa i nie..) paham2 sendiri la ye..
i pun try cakap ngan pekerja butik tuh.
" Dik, akak nak tumpang fitting room nak susukan anak boleh?" 
Then die cakap, boleh kak..masuk lah..siap offer nak bagi kerusi lagi..i cakap tak pe la..bersila pun boleh..mama hanya fikir Qaisara dapat susu mama and mama boleh kenyang kan Qaisara da cukup da..Dalam hati Ya Allah, terima kasih sangat kat adik staff butik tuh..
memahami ibu2 yang menyusukan anak nie macam i nie..Kawan i pernah kena marah sebab bf anak die dalam fitting room..uishh...tak memahami langsung..huhh!! support lah sikit ibu2 yang tengah menyusu nie...


Alhamdulillah..walaupun tak banyak dan tak meriah macam hasil orang lain..mama tetap bangga sebab mama mampu breastfeed anak mama lagi sehingga ke ari nie..

Cukup untuk kehendak Qaisara sekarang..sekali pump dapat 4oz memadai untuk Qaisara sekali minum..tapi kalau pagi2 pump dapat
 6oz - 7oz..memang syiok...:)


" Para ibu HENDAKLAH menyusukan anak-anaknya selama DUA TAHUN PENUH, iaitu bagi yang ingin MENYEMPURNAKAN penyusuan itu "

- Surah Al-Baqarah, Ayat 233



-Hunnybee’s -







Majlis Aqiqah dan Kesyukuran Adelia Qaisara



Alhamdulillah...syukur selesai sudah majlis aqiqah dan kesyukuran princess kami last 2 week 24/8/2013 bersamaan 17 syawal 1434H. semuanye berjalan seperti yang dirancang. Majlis aqiqah nie kami buat dekat rumah MIL kat Bangi. hajat atok and nenek Qaisara nak buat kat Bangi. kami tak kisah nak buat kat mane2 pun. ikutkan saje permintaan atok and nenek Qaisara nie..

al-maklum lah cucu sulong lah katakan memang lah over excited nenek and atok Qaisara tuh...:)

3 ekor kambing habis wey...hahaha..2 ekor buat golek/bbq..sekor lagi masak kari..Lauk-lauk lain MIL tempah catering je..just tambah laksa MIL masak sendiri..Tema majlis aqiqah Qaisara pink + baby blue..tapi mama, babah and Qaisara tak pakai baju pink or baby blue pun.. Kami pakai baju color cream. Mama and babah pakai baju time nikah ari tuh..hahaha...recycle balik..save budget..kan..hehe..nasib baik lah boleh muat lagi pakai baju nikah tuh..tapi agak fit sikit la...tuh tanda nye mama makin sihat dan kembang dengan jaya nye...hehe...bile nak kurus nie aihh!
Anak mama..gud girl..tak meragam sepanjang majlis die..pengantin xmo nangis2 kan sayang..nanti tak cantik..huhu :)
Hahaha..habis rambut anak mama..lepas je majlis cukur jambul nie. mama and babah botakkan kepala Qaisara...

Photographer?? agak sedih bile majlis macamnie tak hire photographer kan. Bukan tak nak? you all tahu tak, photographer yang i nak semua nye dah full booked..yela..mane taknye, musim raya dan musim orang kawin kot..memang photographer ramai lah yang dah booking.. So, abang ipar i, a.k.a Qaisara punye paklong jadi bidan terjun untuk snap picture kami. hasil nye? not bad la..sebab abang ipar i dulu memang wedding photographer..but then, since last year die busy dengan kerja..semua camera DSLR die jual..hahaha..so, majlis aqiqah Qaisara hari tuh pakai camera biase je la..tak kisah la..name pun last minute kan..asal ade gambar sebagai kenang-kenangan pun jadi lah...Babah beriya beli camera baru konon nak snap picture time majlis aqiqah Qaisara..tapi hampeh! busy bebeno..tak nyempat nak ambik gambar..huhuhu...
Cerita pasal pelamin pulak..mak ai! Qaisara meriah betul pelamin awak..kalah pelamin nikah...hahaha..terkejut i, khamis malam sampai2 rumah MIL, pelamin Qaisara dah siap pasang..terkezut mak nok..! macam nak sambut menantu..haha..
hamboi! anak dara mama sorang nie..bukan main meriah lagi pelamin awak sayaannng...
nenek awak ler nie..tapi xpe lah..mama ikutkan je lah..kehendak nenek awak...=)

Tapi sedih sikit gambar time makan, and kambing tengah bergolek2 panas2 tuh nan hado..
so, you all layan je la...picture2 yang ade nie ok...:)
moh! cuci mata..tengok-tengok gambar sekitar majlis aqiqah puteri kami..
Btw,thanks kepada semua sanak saudara, rakan-rakan dan semua yang hadir..:)

 Hamboi! pelamin anak mama...kalah pelamin nikah...kemaiin lagik ye....=)
Yeahhh...!! puas mama carik gown untuk awak sayang..Finally, jumpe jugak dekat Alamanda..tapi terbesar sikit. Tak pela kan..biar besar sikit..Next time, boleh pakai lagi..stokin and headband mama beli kat Lovely Lace, Alamanda..cute :)
Haaaa..nie bunga telur nenek Qaisara buat sendiri tau..MIL memang rajin and suke buat benda2 cenggini..Dulu time i nikah pun hantaran memang semua bunga dip..
DIY from MIL..nak tempah?? lai2..PM :)
Amboi2! kemain gelak sakan awak ye Qaisara :)
Nasib baik die tido dulu sebelum majlis cukur mula..hehehe
LoVE u sayaaang..:)
Goodies bag yang i bagi pada tetamu...Lelaki and perempuan different tau..Lelaki i bagi kain pelekat, telur and dodol..Goodies bag perempuan pulak ade towel,telur and dodol..
Bunga telur dip MIL buat 50pcs je..letak telur masin..

Cehhh..! nak jugak..nie baju yang kami pakai pada hari majlis..wahh...sedondon..raya tak dapat sedondon sangat..
So,hari aqiqah kite sedondon..sweeeet!

How time flies..Adelia Qaisara anak babah, mama dah 3 bulan rupenye..mama rase macam baru semalam awak keluar dari rahim mama sayang. Semoga membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh pada babah, mama dan orang2 sekeliling awak sayang..
Terima kasih atas nikmat kurniaan mu Ya Allah..akan ku jaga amanah yang kau anugerahkan ini sebaik mungkin.
InshaAllah...


-Hunnybee’s -