Thursday, 24 May 2012

Accept me the way i am

HM dah mula complain dan tegur my face.owhh..tidak ! Last week i with HM went to Linda Aris butik for our last fitting for bride's side.
You know guys,on the way balik dalam kereta tetibe i tersentap bila HM cakap "Kenape muka dah macam kertas pasir".perghhh...sentap gile beb....!! Ye..saya mengaku since last 2 month my face memang agak teruk naik pimple banyak sangat dekat dahi dan pipi.Semua orang yang i jumpa ask me the same question.As nape muka teruk.dulu tak macamnie pun.stress fikir kahwin ke? i tak tahu cakap apa ape dah..memang STRESS okay.Full stop !

For those who know me,I am actually a make up person.hehe..But now,since pimple dah menjadi-jadi dekat muka nie.i stop to using any make-up temporary.Bukan apa,risau jugak takut time wedding nanti muka lagi bertambah teruk.So,buat masa sekarang hari-hari pergi ofice i just put some moisturiser and lip balm only.no blusher.no eye shadow.no eyeliner.no compact powder.stop using all this things for a while =)
Having make-up now is just too troublesome for me buat masa sekarang lah.Biarlah orang nampak different sikit kan.Nie hari-hari muka duk touch up dengan make up je nanti time tiba hari bersanding dah tak nampak seri dah..hehe.. :) verasan lebih saya nieh ! aduyai...

I kept on asking why can't he just accept the way I am? I mean,it was a non issue before we got engaged but how come it has become one now? I felt like he loves me less..emo..I know haha..Being a pretty sight for the husband  is also part of the responsibility,I guess. So,now i need to remove all pimples kat muka nie..tapi boleh ker? bukan senang kan? hapo after,i got married.Semua pimple tuh hilang.maybe nie pimple stress and tak cukup rest kot...haha (alasan)

I know HM just probably wanted to see me at my best.But,I know he still loves me as much even if I don't do all the things he wants me to but I guess,
I just want to make him happy!



-Hunnybee’s -

Wednesday, 23 May 2012

Start our lives together

Our house is nearing its completion.Rasa nya memang dah boleh dah kalau nak duduk.Just sekarang nie before ktorang masuk i need.new curtain,sofa set,LCD/plasma TV,washing machine,dining set (my love,can we have this please) hehe ;) Actly,we bought already plasma TV since last year tapi belum pindah masuk dalam rumah yang kami nak duduk nie lagi.Bukan apa,risau jugak kan kalau buat masuk barang-barang elektrik nie awal-awal kang tak pasal-pasal lesap kang.tak naya tuh name nye..OMG! now,i have to start saving money for the house and my wedding.funny to think that i daydream about the house more often than the wedding these days..hehehe =)

Last week,i dah hampir clear kan semua barang i di rumah sewa bujang.Tetiba rasa sebak pulak..yela..mana tak nya almost 2 years stay membujang.aleh-aleh sekarang dah kena pindah and dah nak jadi 'ISTERI' orang dah pun kan? sometimes bila fikir balik macam tak percaya je.tapi nak buat macam mana tuh lah lumrah kehidupan kan.mula-mula bujang,lepas tuh kawin then ada anak and family sendiri :)


second trip..alahai tak sangka banyak jugak barang-barang i nie.baju lah paling banyak..aiyaa..!


time pindah-pindah barang.tetibe je HM gelakkan i.sebab i ada nie..haha..i tahu motif dia gelak kan i.hehe..dia perli i lah tuh.xpe..siap dia nanti =)


P/s : i didn't know where to get the cheapest and nice curtain.Anyone,yang tahu boleh share tak? For now,pakai curtain yang mother in-law and my sister bagi je..temporary =) Ape pun,alhamdulillah i tetap bersyukur dengan apa yang i ada sekarang.thanks love! i love you so much.And i hope i can turn out to be your greatest wife.The moment will come.It will come.Insya-Allah.



-Hunnybee’s -

Of tudung nikah part #3

Alhamdulillah..syukur sangat-sangat perihal tudung nikah akhirnya dah settle..yehuu..3,4 kali jumpa and discuss dengan putri and milza..last tuesday,i dapat i punye tudung nikah..thanks a lot putri...cantik sangat-sangat..i suke..serius superb !

ada jugak yang msg i pesan nanti jangan lupa update pasal tudung nikah i yang dah siap..hehe..nie gara-gara entry i sebelum nie la... Of tudung nikah part #1 and Of tudung nikah part #2.


yehaaa....!! nie lah hasil tangan putri.si cantik manis nie..

thanks a lot putri.sorrry...menyusahkan u..btw,suke sangat2 shawl tuh..

alorr2..semangat nye lah ai..tengok dekat kedai makan pun sempat lagi si putri nie menjahit..:)

orang kuat saya.laff u so much both of u !

P/s : Boleh tak kalau i nak cakap,yang i tak sabar nak mengayakan shawl nie time nikah nanti =)

-Hunnybee’s -

Tuesday, 22 May 2012

Rahsia Perkahwinan




9 TIPS KEPADA ISTERI AGAR RUMAHTANGGA ANDA BOLEH TERUS BAHAGIA MELALUI "AIR TANGAN" ANDA!
 
Di zaman ini kebanyakkan isteri mempunyai kerjaya yang memaksa mereka untuk memikul tanggungjawan dan tugasan di pejabat lebih berat. Akan tetapi anda harus ingat, jangan sampai anda abaikan 100% aspek memasak untuk suami anda ini. Kelak buruk padahnya.

9 tips agar anda boleh terus mengikat tali perkahwinan anda dengan penuh bahagia melalui masakan ‘air tangan’ anda.

1. Jangan jadikan alasan anda tidak tahu memasak. Keluarkan sedikit modal untuk pergi menghadiri kelas dan kursus masakan.

2. Kerapkan menonton rancangan masakan yang ada di TV dan ambil nota. Kemudian terus anda cuba resipi yang anda dapat itu untuk mencuba memasaknya di dapur.

3. Beli dan baca buku masakan yang ada di pasaran.

4. Pada hujung minggu, anda boleh ajak suami anda untuk pergi membeli barang-barang dapur dan simpan stok untuk seminggu.

5. Jika anda penat, pujuk suami anda untuk turut membantu anda di dapur. Ini dapat mengeratkan lagi hubungan anda berdua.

6. Anda boleh bertanya sekali-sekala kepada suami anda apakah masakan yang dia teringin sangat untuk rasa. Cuba penuhi permintaan dia. Pasti dia akan bertambah-tambah sayang anda.

7. Jangan biarkan dapur anda langsung tidak berasap untuk jangka masa yang lama. Paling kurang pun anda boleh beli makanan sejuk beku seperti sosej, nugget, kentang-goreng, karipap frozen. Masak dan sediakan untuk suami anda.

8. Untuk menjimatkan masa, anda boleh sediakan sekali dulu bahan-bahan asas masakan seperti bawang dan cili kering yang siap dikisar. Simpan dalam peti ais kerana ia lebih tahan lama. Anda boleh pujuk minta bantuan dari suami anda untuk sama-sama membantu.

9. Dalam sehari, sesibuk mana anda pun, anda wajib meluangkan masa menyediakan masakan untuk suami anda.

Semoga tips-tips ini dapat membantu anda untuk terus ‘tambat’ perut suami anda dengan air tangan anda.

Tiada yang lebih bermakna dan indah selain anda menerima kata-kata ucapan ‘terima kasih ayang’ daripada suami anda kelak ketika dia merasa masakan anda. Ketika itulah anda akan merasai satu kepuasan sebenar anda hidup sebagai seorang isteri.

Artikel dari kursus perkahwinan




-Hunnybee’s -

Monday, 21 May 2012

Wedding Checklist

Date
Nikah : 2 JUN 2012
Bride's Reception : 3 JUN 2012
Groom's Reception : 9 JUN 2012

Venue 
Nikah : DONE - Green Valley Park,Bandar Tasik Puteri
Bride's Reception : DONE - Green Valley Park,Bandar Tasik Puteri
Groom's Reception : DONE - Seksyen 9,Bandar Baru Bangi

Time
Nikah : DONE -5pm (lepas asar)
Bride's Reception : 11 - 4pm
Groom's Reception : 11 - 5pm

Important Documents
Duit Hantaran : DONE ( amount not confirmed yet)
Mas kahwin : sekali dengan hantaran
Tok Kadi : DONE - Booked 19/4/2012 (Ustaz Nordin,Pejabat Agama Daerah Gombak)
Hantaran (for her) : 7 Dulang
Hantaran (for him) : 9 Dulang


Kursus Kahwin & Legal Documents
Kursus Kahwin (Bride) : DONE - Putrajaya
Kursus Kahwin (Groom) : DONE - Putrajaya
Legal Documents - HIV Test : DONE
Legal Documents - Nikah Form : DONE
Legal Documents : Tok Kadi Form : DONE
Legal Documents others : DONE


Guest Count
Nikah : close friends,groom's side,neighbours ( max 250)
Bride's Reception : Approx 1000 guests
Groom's Reception : Approx 1500 guests

Catering
Nikah : DONE (masak sendiri,gotong royong..hehehe =)
Bride's Reception : DONE - (D'ara Catering - Kak Zety)
Groom's Reception : Catering area Kajang ( hehe..bakal mother in-law yang settlekan.huhu..lupa nak tanya)
Canopy,table deco,PA system : DONE by D'ara Catering

Wedding Cake
Bride's Reception : DONE - free by caterer
Groom's Reception : not sure..hehe =)

Invitation Card
Bride's Reception : DONE - (Kadlestari,Shah Alam)
Groom's Reception : Amazon - (Wangsa Walk)

Wedding Guestlist
Bride's Reception : DONE
Groom's Reception : Not Sure

Make Up Artist
Nikah : DONE - Azika Collection
Bride's Reception : DONE - Azika Collection
Groom's Reception : Zamri Mat Touch - Booked! Deposit rm200

Henna Artist
Inai : Sheema Henna Artist, Shah Alam - Booked ! Deposit rm100

Overall Theme & Theme color
Nikah : Cream and Purple
Bride's Reception : Modern Contemporary + English ( Purple + Yellow)
Groom's Reception : Tradisional ( Songket)

Pelamin & Decoration (Vendor/Decorator/Planner)
Bride's Reception : Azika Collection,Klang
Groom's Reception : Butik di Seremban ( Butik Pengantin fiance's auntie =)

Wedding Dress (Kain & materials)
Nikah (Bride) : DONE
Nikah (Groom) : DONE
Bride's Reception (Bride) : DONE
Bride's Reception (Groom) : DONE
Groom's Reception ( Bride) : DONE
Groom's Reception (Groom) : DONE

Wedding Dress and Accessories
Nikah (Bride) : DONE - Dzulldeclassique
Nikah (Groom) : DONE - Dzulldeclassique
Bride Reception (Bride) : DONE - Rental by Linda Aris
Bride Reception (Groom) : DONE - Rental by Linda Aris
Groom Reception (Bride) : Custom rental from Butik at Seremban
Groom Reception (Groom) : Custom Rental from Butik at Seremban


Wedding Shoes 
Nikah (Bride) : DONE - Vinnci Exclusive,Johor Premium Outlet (DIY)
Bride's Reception (Bride) : Rental from Linda Aris
Bride's Reception (Groom) : own (by my fiance)
Groom's Reception (Bride) : PENDING
Groom's Reception (Groom) : own (by my fiance)


Pengapit
Pengapit (Bride Reception) : DONE
Pengapit (Groom Reception) : PENDING


Flower girls
Bride's Reception : DONE - 
my nephew and her friends (Dress for flower girls my sister yang settlekan..hehe


Hantaran 

* FOR HER*
1) Sireh
2) Al-Quran
3) Chocolate
4) Perfume - Dolce & Gabbana The One
5) Shoes and handbag - Charles & Keith,Pavilion 
6) Telekung, Al-quran - Semua House, Jalan TAR
7) Gelang for batal air sembahyang

*FOR HIM*
1) Sireh
2) Chocolate
3) Grape and strawberry
4) Fondant cakes
5) Watch - Butik Tissot,Mid Valley
6) Shoes - Butik Bonia,Mid Valley
7) Kemeja _- Butik Bonia,Mid Valley
8) Tafsir Al-Quran 
9) Sejadah

Hantaran & decorations
For Her : DIY (my friends and i )
For Him : DIY his mom :)

Official Photographer (OP)
Nikah : Rimbun Photography
Bride's Reception : Rimbun Photography
Groom's Reception : Zul Mokhtar Photography


Wedding favors & Doorgifts
Nikah : Upah tok kadi,saksi,wali - RM160 (Done)
Bride's Reception (VIP) : 200 pcs
Bride's Reception (Guest) : 750 pcs (Ikea)
Bride's Reception (Kids) : Lollipop - DIY (consider done)
Groom's Reception : Consider done

Bunga Pahar
Bride's Reception : Done
Groom's Reception : Consider done


Hand bouquet
Nikah : Azika Collection
Bride's Reception : Fresh flower by Azika Collection
Flower girls : DIY - Artificial flower


Entertainment
Nikah (PA System) : my brother yang bakal arrange kan..=)
Bride's Reception : Done by D'ara Catering (package)
Groom's Reception : Consider done
Persembahan Tarian : Warisan Jari Seni
List nama both side untuk merenjis : Not yet


Stationaries
Road Signage : Done
Candy Buffet signage : Done by Muquera Creative (facebook)
Bunting : Done - Kadlestari,Shah Alam
Guest Book : Muquera Creative (facebook)
Bunga Mangga : Done


Full Body Massage
1. Done - 1 month before wedding 27/4/2011
                 (Arokaya body massage,AU Setiawangsa)

2. SPA Treatment - Sabella SPA ( Done) booked 28/2/2012
                              (Crown Regency Suites,KL) appointment on 30/5 11 pm


Full Body pampering treatment
1) Full Body Pampering treatment
2) Back Scrub & mask
3) Brightening Eye Treatment
4) Retox Ginger Tea


Newlyweds Crib
Bilik Pengantin Deco : Done
Bilik Pengantin paint : Cream - Done
Furniture bilik pengantin : Done received 1/5/2012


Honeymoon
- booked by MH Holiday,Travel Agency (tapi tak sure lagi nak pergi or tak..hehe ;)



-Hunnybee’s -

Thursday, 17 May 2012

My Wedding Invitation card

Alhamdulillah...syukur invitation card dah mula diedarkan since last week..memang agak letih sekarang nie.rasa macam betol-betol tak cukup rest.weekend jangan cakap lah full dengan aktiviti.mana kawan-kawan yang i tak sempat bagi kad by hand tuh mohon ampun la ye...kalau nak hantar by hand semua memang pengsan lah i...hehe..so,i just wakilkan pada kawan yang terdekat untuk diedarkan kepada kawan-kawan lain..jangan kecik hati bukan tak jemput tapi kesuntukan masa.banyak komitmen sekarang..cewahhh..! mane nak fikir wedding preparation,mana nak pindah rumah lagi..aii..super busy woman lah i nie...tapi yang pelik nya i nie ke hulu ke hilir,sana sini badan still macam nie jugak..haha..orang lain sibuk buat preparation kahwin sampai tak sempat makan and tak da mood nak makan..tapi i tak,sekarang lagi lah melampau selera makan bukan main lagi..bad news..last week fitting baju ukuran badan naik 1/2 inci...hahaha..tak boleh blah weyy..nak wat macamno nie? bila kuar dengan en.tunang dipaksa nye makan..macamno nak diet tuh huh! aisehh...tak pelah..yang penting i sihat and en.tunang tetap sayang kat i hehe :') (tapi tak boleh jugak kan..kena lah jaga badan jugak untuk suami kan?kan?) tak pe,next mission lepas kahwin mau kurus ok! 
just wait,look n see yah...hahaha..

dah tak nak merepek lagi...bloggers.sape nak dtg wedding i, nie my invitation card, siap dengan map lagi tuh.so,kalau you all sesat jugak tak tahu lah..hehe...=)


Front

Inside


-Hunnybee’s -

Tuesday, 15 May 2012

Scalling - polishing done =)

hye all =)

Siapa nak gigi putih,bersih,bercahaya??? sayeeeeeee........hehehe ;p of coz la semua bride to-be nak nampak cantik and perfect time hari bahagia dia kan? raja sehari lah katakan..hehe macam tuh la jugak dengan i.semua nya nak nampak cantik time reception nanti..well since 4 bulan lepas,i have prepared my self start dari muka,body,kaki atas bawah semua lah..and last month i dah pergi body massage..perrghhh..memang best ok..huhu
Then,last week i dah buat scalling and polishing for my teeth..3 bulan lepas dah booking tau..gigih betol la..

preetty, i nak share sedikit info dengan you all regarding scalling and polishing..

What are dental cleanings (scale and polish) and why have them?

Dental cleanings involve removing plaque (soft, sticky, bacteria infested film) and tartar (calculus) deposits that have built up on the teeth over time. Your teeth are continually bathed in saliva which contains calcium and other substances which help strengthen and protect the teeth. While this is a good thing, it also means that we tend to get a build-up of calcium deposits on the teeth. This chalky substance will eventually build up over time, like limescale in a pipe or kettle. Usually it is tooth coloured and can easily be mistaken as part of the teeth, but it also can vary from brown to black in colour.
If the scale, or calculus (tartar, as dentists like to call it) is allowed to accumulate on the teeth it will unfortunately provide the right conditions for bacteria to thrive next to the gums. The purpose of the cleaning and polishing is basically to leave the surfaces of the teeth clean and smooth so that bacteria are unable to stick to them and you have a better chance of keeping the teeth clean during your regular home care.

Also it leaves your teeth feeling lovely and smooth and clean, which is nice when you run your tongue around them. Actually, come to think of it, there’s nothing worse than someone you fancy running their tongue around your teeth and finding a piece of spinach or something! Still, if they’re hungry…
The professional cleaning of teeth is sometimes referred to as prophylaxis (or prophy for short). It’s a Greek word which means “to prevent beforehand” – in this case, it helps prevent gum disease.

How are dental cleanings done?

The dental hygienist or dentist uses specialized instruments to gently remove these deposits without harming the teeth. The instruments which may be used during your cleaning, and what they feel like, are described below.

Ultrasonic instrument

Commonly used first is an ultrasonic instrument which uses tickling vibrations to knock larger pieces of tartar loose. It also sprays a cooling mist of water while it works to wash away debris and keep the area at a proper temperature. The device typically emits a humming or high pitched whistling sound. This may seem louder than it actually is because the sound may get amplified inside your head, just like when you put an electric toothbrush into your mouth.
The ultrasonic instrument tips are curved and rounded and are always kept in motion around the teeth. They are by no means sharp since their purpose is to knock tartar loose and not to cut into the teeth. It is best to inform the operator if the sensations are too strong or ticklish so that they can adjust the setting appropriately on the device or modify the pressure applied.
With larger deposits that have hardened on, it can take some time to remove these, just like trying to remove baked-on grime on a stove that has been left over a long time. So your cleaning may take longer than future cleanings. Imagine not cleaning a house for six months versus cleaning it every week. The six-month job is going to take longer than doing smaller weekly jobs.

Fine hand tools

Once the larger pieces of tartar are gone, the dental worker will switch to finer hand tools (called scalers and curettes in dental-speak) to remove smaller deposits and smoothen the tooth surfaces. These tools are curved and shaped to match the curves of the teeth. They allow smaller tartar deposits to be removed by carefully scraping them off with a gentle to moderate amount of pressure. Just like taking a scrubbing brush to a soiled pot, the dental worker has to get the areas clean and smooth.

Polishing

Once all the surfaces are smooth, the dental worker may polish your teeth. Polishing is done using a slow speed handpiece with a soft rubber cup that spins on the end. Prophylaxis (short for prophy) paste – a special gritty toothpaste-like material – is scooped up like ice cream into the cup and spun around on the teeth to make them shiny smooth.

Fluoride


Your dentist may also apply fluoride. This is the final, and my favorite part of the dental cleaning! Fluoride comes in many different flavours such as chocolate, mint, strawberry, cherry, watermelon, pina colada and can be mixed and matched just like ice cream at a parlour for a great taste sensation! Make no mistake though, this in-office fluoride treatment is meant for topical use only on the surfaces of the teeth and swallowing excessive amounts can give a person a tummy ache as it is not meant to be ingested.
Fluoride foam or gel is then placed into small, flexible foam trays and placed over the teeth for 30 seconds. Afterwards the patient is directed to spit as much out as possible into a saliva ejector. The fluoride helps to strengthen the teeth since the acids from bacteria in dental tartar and plaque will have weakened the surfaces. It is best not to eat, drink or rinse for 30 minutes after the fluoride has been applied.

Is it going to be painful?

Most people find that cleanings are painless, and find the sensations described above – tickling vibrations, the cooling mist of water, and the feeling of pressure during “scraping” – do not cause discomfort. A lot of people even report that they enjoy cleanings and the lovely smooth feel of their teeth afterwards! There may be odd zingy sensations, but many people don’t mind as they only last a nanosecond.
Be sure to let your dentist/hygienist know if you find things are getting too uncomfortable for your liking. They can recommend various options to make the cleaning more enjoyable.
Painful cleaning experiences can be caused by a number of things: a rough dentist or hygienist, exposed dentine (not dangerous, but can make cleanings unpleasant), or sore gum tissues.
In case you may have had painful cleaning experiences in the past, switching to a gentle hygienist/dentist and perhaps a spot of nitrous oxide can often make all the difference. You could also choose to be numbed. If you find the scaling a bit uncomfortable because the gum tissues (rather than the teeth themselves) are sensitive, topical numbing gels can be used.

Source : Dental fear Central

P/s : Time i buat tuh pergghh..jangan cakap lah..sakit,ngilu semua ada..berdarah-darah gusi dibuatnye..pada sesiapa rasa diri dia tuh penakut.i nasihatkan tak payah buat.kang sia-sia doctor tuh yang kena marah...hehe ;)

-Hunnybee’s -

Thursday, 10 May 2012

testing power !

Assalamualaikum..

hai pretty!
entry nie i just nak share sikit dengan you all bakat terpendam i..haha..(perasan lebih! ) hurmm...actly,before this i memang pening tak tahu macam mana nak deco my hantaran.so,ari tuh bosan tak tahu nak watpe.i saje je mengasah bakat yang terpendam selama nie dengan buat  i punye gubahan hantaran.Seriously,i suke sangat dengan decoration hantaran arma wedding couture macam ala-ala bantal tuh..puas duk google sana - sini.ada lah dapat sikit picture yang menarik dari blog Arma Wedding Couture.perrghhh..memang superb! lah hasil kerja dia.i memang suke sangat-sangat.konon i nak tiru deco ala-ala macam tuh.tapi you all tengok lah hasilnya apa yang jadi..kehkeh..;( nie hantaran suke-suke je..for my wedding soon last minute tukar konsep gubahan.so,gubahan hantaran ala-ala macam bantal yang i idamkan selama nie tak dapat buat..sedih kan.sob..sob..sob..tapi tak pe lah..dapat testing power untuk gubah satu dulang nie pun jadi lah..hehe..
Konsep and style apa pulak untuk gubahan hantaran wedding i nanti?? huhuhu...tungggu ! konsep dia
carca marba..(boleh kew cenggitu =)



saje suke-suke..membazir je jurai yang hujung bantal tuh i beli kat JAKEL tapi tak pakai pun.just because last minute tukar konsep.


gubahan yang belum letak jurai dekat bucu.bunga pun pakai yang tunang ari tuh.teringin sangat nak wat gubahan macam nie.so,pakai je lah mane yang ada..


awesome ok! decoration Arma Wedding Couture



-Hunnybee’s -

Monday, 7 May 2012

Looking for henna artists


Looking for henna artists and you do not know who hire?

Here's a list for henna artist for bride to-be out there :)
hopefully this list helps.
good luck girls !


Website/ blog :


Facebook (search for) :
- Iris Jasna Henna Artist
- Diena Henna
- Mimie Henna


For my wedding soon i choose Sheema Henna Artist.Finally,i dapat jugak setelah berbulan-bulan try sana-sini akhirnya i booked Sheema Henna Artist.Hasil nye memang awesome ! The latest Kak Sheema make it henna for Sha and Awal big day.

See..picture kat bawah nie antara henna yang i sudah try.hehe..more than 2 henna you know! yela..of coz lah i nak carik yang betol-betol puas hati hasilnya kan? btw,i pecaya kan hasil kerja Sheema Henna..will update soon after my met with her..InsyaAllah =)

Percubaan 1st : Ereen Henna,Cheras

Percubaan kedua : Henna at Spectrum Shopping Mall,Ampang

Percubaan ketiga : Henna Jalan TAR
After many times browsed Sheema Henna profile and was satisfied with the outcomes she post in her blog and facebook and i decided to make contact with her :-)

Sheema did henna for Sha and Awal Big Day !
-Hunnybee’s -

Pagar rumah kena pecah =(

Sedang asyik buat kerja kat ofice.tetiba dapat call dari en.tunang..

  Him : Sayang,ada tinggal pape barang berharga ke dekat rumah Keramat?
      Me :  Barang berharga? tak da lah, barang-barang biasa je lah yang ada.baju and barang-barang rumah    sikit-sikit lah..knp?
  Him : Tadi ayah call,jiran sebelah rumah bagitahu pagar rumah kena pecah.
  Me : Subhanaallah..mengucap panjang..pagar or grill rumah?
  Him : Tak tahu lah..malam nanti baru nak pergi tengok keadaan rumah tuh..


Ya Allah,Ya Tuhanku..dugaan buat kami berdua..lagi 26 hari nak kahwin nie macam-macam hal pulak yang berlaku.tapi i tak boleh nak cakap lebih sebab en.tunang baru nak ke rumah malam nie nak tengok keadaan rumah dulu macamne.tapi ape je yang ada dalam rumah tuh kalau perompak tuh nak rompak pun.tak kan lah bedroom set pun dia nak angkut kot.memang tak logik la..hehe..nasib baik lah barang-barang elektrik yang lain tak bawak masuk lagi.i rasa,myb ada orang yang dah 'aim' ktorang kot.yelaa..selalu ke sana hantar barang.lepas tuh rumah pulak kosong tak de orang duduk..memang berisiko lah..pape pun i doakan hope tak pape barang yang hilang.

P/s : Untuk tunang ku yang tersayang.lepas nie awak kena tukar pagar yang lebih safety sikit..hehe..=)



 Rasulullah S.A.W bersabda :

" Ya Allah,Ya Tuhanku kau Permudahkan lah semua urusan dan jangan menyusahkannya,berilah khabar gembira dan janganlah membuat sesuatu yang menyebabkan orang lain lari " 

Riwayat Al-Bukhari dan muslim


-Hunnybee’s -

Saturday, 5 May 2012

Our Officials

SOLEMNIZATION & RECEPTION



Bride's attire

Material : Jakel Masjid India, Kuala Lumpur

Design and toiloring : Dzuldeclassique, Kajang

Shoes for solemnization : own (DIY)

Tudung for solemnization : own (DIY)

Groom's attire

Material : Jakel Masjid India, Kuala Lumpur

Toiloring : Dzuldeclassique, Kajang



Make up bride's side : Azika Collection, Klang

Pelamin Bride's side : Azika Collection, Klang

Hand bouquet : Azika Collection, Klang

Hantaran decoration : Bride (DIY), Groom (DIY)

Nikah favor : IKEA, Damansara

Photographer : Rimbun Photographer

Food,catering and canopy : D'ara Catering, Damansara

Henna : Sheema Henna Artist, Shah Alam


 -Hunnybee’s -


Lollipop for kids =)

Alhamdulillah...finally! siap jugak my DIY lollipop for kids and candy buffet deco..setelah bulan-bulan buat.semalam dah siap tampal sepenuhnya.my next DIY..?? tungguuuuuu.....!!

Penjimatan terhebat.lollipop nie i dah survey banyak kedai.lastly,i bought at Kedai Pemborong kat Jln Raja Alang.sorry,lupe nak snap picture kedai tuh.tapi serius memang murah,compare dengan kedai lain yang pernah i survey.1 balang ada 50pcs = RM8.80,i bought 300pcs...i pernah google lollipop dah siap dengan sticker dorang charge 1pcs = RM1.00.sungguh tak berbaloi kan? beli lollipop tuh tak sampai 20sen kot.tapi bila beli yang dah siap dengan sticker terus jadi mahal.aiyaaa...so,bride to-be kat luar sana DIY je la..more save ! hati pun puas sebab hasil tangan sendiri..

Finally! my DIY lollipop for kids =)

satu balang nie ada 50 pcs = RM8.80

sticker-sticker yang diperlukan untuk ditampal pada lollipop

TaRaaa.....!!!!!!! senang hati dapat siapkan nie..


-Hunnybee’s -

Eye Creams review

hye bloggers :)

i'm going to give my reviews on the two eye creams.I've tried so far : namely Garnier Eye Roll-on and Bio-Essence 24k Bio gold. .if you all semua nak tahu,skin around my eyes are delicate and look dark.So,i need a special moisturizer for my eyes area.if you want to be a true beauty,having great skin just isn't enough.caring for your eyes are just as important as your eyes can talk,they can communicate..hehe =)


My problems are mainly
Fine Lines,Dark Eye Circles and Puffiness

First up,

The Garnier Brightening Eye-Roll on


After using this for months,i don't seem to get any effects! my dark eye circles are still dark and the fine lines around my eyes still exist.mybe it is good for moisturizing around the eye area but definitely not in solving my eye related issues!

Will i purchase it again? NO !

Price : cheap! less than RM20
Usage : just roll across your eyelid and under the eye for a few times
Packaging : Easy to hold with my hands and small enough to bring it out.


Bio-Essence 24k Bio-Gold Dark Eye Circles Essence

Price : For me expensive.because i tak pernah spend duit more than rm100 just for eye creams..(but luckily i'm having it for rm87.50 because i buying rm60 above from Bio-Essence range at Guardian)

Usage : Just pump it out and apply it with your ring finger,one pump is enough for one eyes.If you don't want milla seeds,then don't be greedy !





Packaging : Super chio just sitting on the shelves.Easy to pump the serum out.There's a stopper,but the stopper is soo tiny that I dropped and lost it.



well,look carefully at the content,it has some gold flakes,and when you pump it out just massage and apply, the gold flakes absorbs miraculously into your eye area! I think the most bottom part of the bottle is just part of the bottle,to make the content looks more.




Verdict : After 3 weeks of using,my dark eyes circles have reduced and fine linesare starting to disappear too! No milla seeds are formed for me.If i don't put on make up.I don't really need concealors! This did nothing to solve my eyebags though.But then again,this is dark eye circles essence,what do you expect? I have another one for eyes bags but I will only use them after i finish this bottle! Really magic in the bottles and jar rite?

Will i purchase it again? Of coz!


What about you bloggers? Have you tried any eye serum/creams that you think its good?
Please share !


P/s : Printed on the casing,they say : You need to have sufficient sleep to see max result, means, if you are a frequent late bird, I guess even diamond eye gold won't be able to help you...;)



-Hunnybee’s -




Thursday, 3 May 2012

Thank you tag

Assalamualaikum sweety !

Alahai..rindu nya nak update blog.serius you all nak tahu tak,i've a lot of story nak share dengan you all untuk bride to-be kat luar sana regarding my wedding preparation.pada sesiapa yang dah bosan asyik baca entry i pasal wedding,wedding,wedding and wedding je.abaikan ok.tak payah bace..hehe =)

Semalam i ada upload my DIY Thank You tag dekat facebook.alhamdulillah..tak sangka ada jugak yang duk tanya i macam mana i design thank you tag nie? pakai software ape? Untuk pengetahuan semua,i tak de pakai apa-apa software pun untuk buat thank you tag nie.i just GOOGLE sample-sample yang cute miut tuh then i edit dekat Photoscape.save as picture then copy paste dalam Microsoft Word.jadikan satu A4.so,boleh dapat dalam 15pcs thank you tag.but depends pada you all lah nak saiz macam mane.

Ramai jugak yang cakap apa yang i buat nie leceh.sebab nak kena mengunting-gunting.tapi i tetap cekal walaupun naik kematu jari-jari nie tapi hati tetap puas sebab dapat tengok hasil tangan sendiri.walaupun tak cantik tapi i tetap puas hati..hehe =)

You all nak tahu tak berapa banyak kos yang you all boleh save kalau buat sendiri nie.memang letih and leceh tapi berbaloi tahu tak.thank you tag yang jual kat luar-luar sana tuh agak mahal.bagi i,sungguh tak berbaloi kalau spend duit rm150-rm200 just for thank you tag.sangat membazir kan? padahal nanti thank you tag tuh orang akan buang jugak kan? just untuk nampak cute je la..memang lah design sendiri tak berapa kemas and cantik tapi ok lah kan...i tetap suke and confidence dengan hasik kerja tangan i.pedulik orang nak cakap apa pun..~ngeee.:-)

Ok..sekarang tak nak cerita panjang lebar dah.jom view picture kat bawah nie macam mana i design thank you tag tuh.actly,thank you tag nie bukan untuk bride to-be je.mommy to be pun boleh curi-curi idea kalau nak buat untuk majlis aqiqah or birthday party baby pun boleh pakai..sure cute gile kan..? =)

- DESIGN 1 -


- DESIGN 2 -

nie lah hasilnya bila pakai Microsoft Word edit jadikan A4 saiz.so,dapat lah dlm 15pcs sehelai kertas

kerja-kerja gunting mengunting

Taaaraaaa........!!! nie lah hasil nye..tapi thank you tag nie i nak letak kat mane ye? uhhh..tunggu hasil nye nanti part #2.. :-)

P/S : actly,untuk buat thank you tag nie ada puncher khas tau.puas i mencari kat kedai stationary tapi takde.so,terpaksa lah guna kaedah konvensional.gunting mengunting..hehehe =)


SELAMAT MENCUBA !!!



-Hunnybee’s -

Tuesday, 1 May 2012

Tip Foto dan Video

Perkhidmatan jurugambar dan juruvideo juga diperlukan ketika majlis perkahwinan kerana momen indah itu akan menjadi kenangan abadi dalam hidup bride to-be dan pasangan..=) Sebelum mendapatkan khidmat berkenaan you all perlu bertanya beberapa soalan terlebih dahulu !

1) Bolehkah merakam gambar wedding yang diadakan di luar Kuala Lumpur? Jika ya,tanyakan mengenai kos tambahan yang terlibat

2) Tanya mengenai pengalaman dan lihat contoh hasil kerjanya.Jika ia professional sudah tentu hasil kerjanya terbaik dan menarik.

3) Pastikan juga mengenai harga yang ditawarkan dan kenapa ada perbezaan harga setiap jurugambar.Selain pengalaman,harga yang berbeza juga bergantung kepada peralatan yang digunakan,kualiti produk dan perkhidmatan tambahan yang diberikan.

4) Tempoh yang diambil untuk menyiapkan kesemua gambar dan video.Biasanya ia mengambil masa dua minggu.Tetapi ia juga bergantung kepada kerumitan kerja dan pakej yang dikehendaki pelanggan.

5) Jaminan mengenai kehadiran jurugambar pada hari majlis berlangsung.Jika ada kecemasan seperti sakit,adakah ada jurugambar pengganti.Bagaimana jika mereka tidak hadir sedangkan deposit sudah dibayar.

6) Untuk kualiti yang maksimum,dapatkan jurukamera yang mengkhusus dalam rakaman majlis perkahwinan.Pastikan you all melihat contoh hasil kerja jurukamera berkenaaan terlebih dahulu.

7) Adakalanya jurugambar dicadangkan oleh mak andam.Namun you all harus pastikan jurugambar berkenaan benar-benar professional.Selidik latar belakang dan hasil kerjanya terlebih dahulu supaya duit yang you all bayar berbaloi dengan hasil kerjanya.

8) Tempahan jurugambar juga harus dibuat lebih awal agar anda tidak berhadapan dengan masalah tiada jurufoto pada saat akhir dan tentu ini mengecewakan.Tempoh yang ideal membuat tempahan adalah enam bulan sebelum tarikh perkahwinan.

9) Kebanyakan jurugambar meminta deposit sebanyak 50% daripada keseluruhan pakej kerana mereka tidak akan mengambil tugasan lain pada tarikh yang sama.Jika anda membatalkan tempahan pada saat akhir mereka tidak rugi.

10) If you all kurang bajet,you all still boleh berunding dengan mereka dan nyatakan bajet dan mereka boleh menawarkan pakej tertentu.

11) Lakukan beberapa perjumpaan dengan jurugambar untuk berbincang agar segalanya berjalan dengan lancar.

Source : Saiful Nang Photographer


-Hunnybee’s -

jealous..! nak jugak.......;'(

gadgets oh gadgets ! hati nie da lame dah berangan nak tukar gadgets.tapi memikirkan banyak benda lain yang lagi penting perlu diutamakan.so,kena lah bagi keutamaan pada benda-benda yang lagi penting kan.i asyik duk merungut dekat en.tunang nak tukar Samsung Galaxy Note..perrghh..tak tahu lah kenapa i suke sangat.tapi fiance tak suke.;( dia lagi prefer i-phone 4s.katanya nanti kalau ada rezeki lebih dia nak beli..i cakap tak payah lah membazir.baik duit yang ada tuh kita beli barang-barang rumah ke lagi bagus kan??

tup..tup..! tadi i dating dengan en.tunang boleh pulak dia tunjuk i-phone dia.pergghhhh!! menyirap darah satu badan dibuatnye.cakap 2,3 bulan lagi baru nak beli..tup! tup! dah ade depan mata..bikin hati nie jealouss.....!!! i nak jugakkkkkk..tak kira nak jugak..kalau tak,majuk la..;'(

cube memujuk hati nie...tak pe lah as..sabar ok...nanti akan dapat jugak (tapi mengharapkan en.tunang yang beli kan..hahaha..) just wait,look and see je la..fiance i nie memang jenis pandai ambik hati.tahu i jealous..macam-macam lah agenda dia tuh...


iPhone 4s

Samsung Galaxy Note..=)

our dinner set at Nando's

pipi saya yang semakin chubby !


-Hunnybee’s -