Monday, 30 July 2012

Of Nazim Zafri :)

Ramai yang tanya mana i punya wedding pictures?? tak siap lagi ke? hehe..memang tak siap pun lagi..;( last week i dah call my official photographer yang snap pictures time solemnization + reception untuk sebelah i. Photographer cakap pictures tengah edit and nak set-up untuk print kat album.okay..tak pe.i faham.yelah bukan senang kan nak meng'edit' pictures wedding nie.bukan nya sikit-sikit, banyak tuh.and i hope hasil nye awesome lah nanti sebab almost 3 month jugak lah dorang ambik masa untuk siapkan.sangat *excited* nak tengok my wedding pictures kat Rawang =)

Last week,we received my wedding pictures for groom's side.Untuk sebelah lelaki pictures cepat dapat sebab takde album.so,photographer tuh senang lah keje sebab just shoot and burn je.Btw,i was really suprised,when i received all my wedding pictures! I love how Nazim does it. He plays editing to a bare minimum and maintains the natural colour which is very important to me.I tak suka heavily edited pictures sebab nanti tak nampak real.


Here are the pictures :)








All of the pictures gave us full of happiness!






I share only a proportion of the many great work
 Nazim Zafri did for us :)




To say Nazim Zafri is a good photographer is probably an understatement. He is an excellent photographer. In case you are still hesitating on who to hire to capture your special day,do consider Nazim Zafri. 
I can't seem to recommend him enough :)


-Hunnybee’s -

Monday, 23 July 2012

Kursus Induksi

Assalamualaikum..hai bloggers!

uwrggghhhh....!! rindu nya nak update blog.honestly guys,there are so many things I'd like to write about ; for example my induksi course for 2 weeks and of coz regarding my wedding review.
Diam tak diam dah sebelun lebih dah i bergelar seorang isteri.
so far,alhamdulillah syukur my life getting better than before.yelah..kata orang hidup berdua nie lagi bermakna kan? hehe .;)

Lepas je wedding i ramai pulak yang msg,email and call ask me regarding my solemnization and reception punya preparation.then,i promise nak update dekat blog apa yang my friends tanya tuh.memandang i pun tersangat lah busy last 2 weeks,so tak berkesempatan lah nak meng 'update' blog.Yelah..mana tak nya..lepas berkursus kat Kedah 10 hari.balik KL ada technical exam pulak.memang macam robot lah i..superb lah! penat badan pun tak hilang lagi,mana nak study,nak uruskan rumah lagi,nak masakan untuk suami lagi.kesian suami i baru 4 weeks kahwin dah kena tinggal..hehe..
sabar ye =)

Ok lah tak nak merepek panjang-panjang lah nanti you ouls pun naik bosan baca kan..jom view sikit picture yang sempat i snap sepanjang kursus induksi dekat Pendang Lake Resort,Kedah..huh! nak share sikit lepas kursus kami semua check out around 9am hari sabtu.Oleh sebab, pagi lagi so kami semua apa lagi ambik kesempatan lah cuci-cuci mata kat Penang.hehe..i lah orang yang over excited bila dapat pergi Penang..mane tak nya i tak pernah sampai Penang tau..hehe..
sedih kan? ;(




Miss you ouls..ummmuahh....!!!

Kami berempat dari HQ building yang same ;)


Aktiviti kembara di Gunung Jerai.masuk hutan tuh.pacat jangan cakap lah.eeyy..berparut jugak kaki i dibuatnya sebab kena gigit pacat ;(



ini lah group i sepanjang kursus dijalankan.INSPIRA INSPIRASI !!!


Peserta Kursus dari semua negeri :)






-Hunnybee’s -

Wednesday, 4 July 2012

Spaghetti Bolognese

First day mula kerja setelah 3 minggu bercuti dan sah menjadi isteri kepada suami tercinta Mohd Hadi Mokhtar.Hari pertama untuk permulaan berkerja memang agak kekok.yela..mane tak nya sebelum nie duduk bujang pukul 6 lebih baru bangun.tapi sekarang tak,pukul 5 lebih dah kena bangun..hehe =)

Nie story nya..tengahari kerja i kat ofice tak boleh duk diam asyik duk google resepi.apa lah nak dimasak untuk husband makan malam.aaiyaaa...duk bujang tak payah fikir-fikir masak nie.kalau lapar,drive thru or tapau je kat mamak.tapi sekarang semuanya dah berubah.balik kerja je.letak handbag bukak tudung terus ke dapur masak..haha..nak wat macamne kan perut suami kena lah jaga..ari tuh,i dah tak tahu apa nak masak.tapi tetiba perut nie macam teringin nak makan spaghetti bolognese..my feberet ok! i terus call husband.malam nie sayang masak spaghetti ok x? ok...sayang..boleh aje.apa yang u masak.i makan..alhamdulillah..husband tak cerewet.tapi i pulak tak confidence nak masak.yela..first time kan masak untuk suami.risau takut tak sedap..selama nie masak untuk perut sendiri boleh lah..hehe..balik kerja,terus singgah pasaraya HERO kat area rumah nak beli bahan-bahan untuk masak spaghetti..yehewww..meh !
i nak share sikit resepi dan cara i yang tersendiri masak spaghetti nie.kebetulan time i masak ari tuh,ada extra.So,apa lagi esok nya i bawak bekal bagi budak ofis makan.alhmdulillah...sampai ada yang mintak resepi kat i tau..(wahh..!! masuk bakul angkat sendiri...tak malu ;) tak kisah lah..yang penting i puas hati sebab dapat masak untuk suami tercinta =) nie resepi nya..sape nak try dipersilakan...


Bahan -bahan (2-3 orang)
  • 250 gram spaghetti ( 1/2 sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang (Ramly)
  • 1 1/2 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri 
  • 2 sudu besar cili boh (optional) - supaya pedas sikit :)
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs 
  • 1/2 sudu teh black pepper (optional)
  • Serbuk perencah spaghetti maggie -letakkan sedikit supaya naik bau
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak (kalau nak jaga kesihatan boleh pakai minyak zaitun)
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa. 

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 1 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak (atau minyak zaitun) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak.Bila minyak sudah cukup panas,masukkan bawang besar dan bawang putih yang di cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Kuatkan api dan masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan Oregano,herbs,dan serbuk maggie spaghetti serta garam secukup rasa.
  7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  8. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
 NOTA : So,apa lagi bloggers siapa yang berminat untuk mencuba.dipersilakan.rase nya memang superb authentic Italian gitu!




 Selamat Mencuba =)

-Hunnybee’s -