Monday, 13 May 2013

Warded sehari di Damai Hospital :(

Assalamuaikum mommies..sebelum tuh, rase nye tak terlambat lagi tuk i nak ucapkan "HAPPY MOTHERS DAY" untuk ibu-ibu semua..alhamdulillah..masih diberi peluang lagi untuk i buat entry nie..actually, since last week lagi i nak share story nie dengan mommies semua tapi mase tak mengizinkan. I pulak last week banyak rest je kat rumah. Tak de mood pun nak buat pape. Bak kata doctor i memang kena banyak rest. Jangan terlalu active..hehe :) ehh..ngade2 kan..nak manje2 la pulak..tapi time2 cenggini la kalau nak merengek2 dengan suami pun..bersebab! Hehe :)


4 Mei 2013 - Petang sabtu last week balik dari Jusco i tengah relax2 tengok tv dengan husband. Tibe2 perut rase memulas and tak selesa. Serius, sakit nye lain macam tak macam biase. Tapi i relax lagi time tuh pukul 6 lebih. Husband dah mula risau,siap boleh buat lawak lagi.."ehh..baby dah nak kuar ker" hehe..i cakap ntah lah..i cakap ngan husband kite tunggu dulu if sakit tuh kerap, kite pergi hospital. Lepas maghrib,i masih rase sakit2. Husband tanya nak pergi hospital ke? I cakap tak payah lah..kita tggu dulu. Pukul 8 lebih still rase sakit2, perut memulas2, pinggang sakit, sampai nangis2 i dibuatnye..huhu..husband dah tak boleh duk diam..terus dia cakap.."Dah, mama cepat siap kite pergi hospital, sebab sakit mama dah lebih 1 jam nie" ok, i patuh arahan suami. Ape lagi terus kami siap2 pergi Hospital Damai, Taman Melawati. Nasib baik hospital sangat dekat dengan rumah.


Sampai hospital, i pergi kt reception cerita lah itu ini, nurse cakap Dr. Halim yang in charge i punye kes tak de kat hospital. Sebab time tuh da malam kan. then nurse dekat section registration tuh suruh naik ke tingkat 1 untuk buat CTG. Kami naik jumpa dengan 'sister'. Dia pun tanya benda yang same sakit macamne kerap ke. U ade travel ke? Active sangat ke? Banyak berjalan ke? Ade minum air selusuh ke? I cakap takde. Just tengahari tadi je lah i jalan2 pergi jusco. Nurse tuh da sengeh2 da.dia suh buat CTG. After 20 min buat CTG.nurse tgk graf jantung baby memang ade sikit contraction. Tapi sangat mild..then, nurse decided nak buat VE (viginal examination)..seluk?? Perghh...seram gile time nie..1st time kot..sakit memang lah sakit sikit. Tapi masih boleh bertahan. Then,nurse cakap jalan da bukak 1cm. OMG! bukaan jalan da bukak 1cm..mcm tak caye je.pastuh,nurse call Dr.Halim. Dr. Halim suruh i balik then esok pagi datang balik jumpa dia.


5 Mei 2013 - Yeay! election day! haha...org lain sibuk2 siap nak pergi mengundi. yang i dengan husband pulak pagi-pagi lagi dah bangun siap2 untuk ke hospital, sebab appointment dengan Dr. Halim pukul 10am. Tapi memang mlm tuh i tak lena tido. Perut still rase sakit2 dan tak selesa :( Sebelum pergi hospital husband ajak breakfast dulu. I pun makan roti sardin and milo panas. Konon nak simpan tenaga nak push nanti. Haha..berangan ingatkan dah nak besalin. Tapi time tuh i memang dah ready if that day i deliver pun. Babah pun dah excited nak jumpa baby..


Sampai hospital, jumpa Dr. Halim cerita lah ape yang berlaku. Pastuh, Dr. Halim scan. Dr. cakap baby dalam keadaan sihat. Everything ok :) tapi i masih rase sakit2, Dr. Halim cakap thats contraction! Huhh...pastuh doc decide nak buat VE lagi. Check jalan terbukak lagi.tup! tup! Haaa...doc cakap bukaan da 2cm nie.doc decided suruh warded and suruh i rest.doc bagi kemungkinan i boleh deliver hari nie or esok. 50/50. If tak deliver jugak. Doc akan hold until 1 weeks sebab nak bagi kandungam betul2 matang. Before that, Dr Halim dah bg injection  untuk matangkan paru2 baby and mudahkan pernafasan baby incase if baby nak keluar jugak.tapi Dr Halim cakap if baby nak keluar jugak should be no problem sebab baby da matang, Dr estimate baby weight 2.6-2.7kg..so, tak perlu masuk incubator. Tapi doc advice kalo boleh memang nak tggu sampai kandungan mencecah 37 weeks.


Petang tuh FIL, MIL, in laws semua datang melawat. Semua duk ingatkan i dah nak deliver.huhu..tapi i tetap redha and terima sebarang kemungkinan yang berlaku. Malam tuh, bermalam lah i  di hospital ditemani suami tercinta..alhamdulillah..1 malam di hospital, layanan yang baik i dapat. Makan pun ok lah. Jantung baby pun nurse sentiasa pantau. Alhamdulillah...malam tuh contraction kurang. Jantung baby pun ok. Baby banyak sleep nurse cakap. Tapi time tuh, memang i da tak rase sakit sangat da..


6 Mei 2013 - Pagi nie dah takde rase sakit2 sangat dah. So, i pun bagitahu husband. I nak balik. Dah bosan dah duk hospital nie.lagipun tak rase sakit sangat. Kalau setakat rest, baik i balik rest kat umah je. Husband pun agree dengan pendapat i. Then, kami bagitahu nurse, mintak balik. Nurse cakap dia tak boleh bagi keputusan. Pape kena tggu ape kata Dr. Halim.. while waiting for Dr. Halim kami kemas barang2 untuk dicharge. Memang kami confident sure boleh discharge punye sebab i da x sakit. Tengah kemas2 barang MIL sampai. Dia ingatkan i da besalin.huhu  :) tapi i cakap da nak balik..Lepas jumpa Dr. Halim, dia pun suruh i balik and rest kat umah je. Yay! Dapat m.c for 1 week..doc suruh rest isnin 13hb datang untuk jumpa dia balik...


Time nie husband suruh senyum sikit..haha..nie name nye senyuman terpakse..kihkih :)



Muke menahan sakit :(


















-Hunnybee’s -