Friday, 19 July 2013

Misi pencarian stroller

Assalamualaikum..syukur alhamdulillah dah seminggu kite berpuasa :)

Misi pencarian stroller untuk Qaisara settled! Huhu..Last saturday,time otw nak balik rumah MIL, i ajak husband singgah Manjaku Bangi. Niat di hati nie nak survey2 gown untuk majlis aqiqah Qaisara next month. Pastuh, nak beli warmer, feeding bottle and ade lah barang2 lain sikit. Kebetulan Manjaku ade sale pulak time tuh,memang meroyan jap mama dibuatnye. i pun menggedik cakap ngan husband, jom kite tengok2 stroller untuk Qaisara. Mane lah tahu kan kot2 ade less ke..huhu :) husband turutkan je lah karenah wife die nie..

Cerita pasal stroller idaman. I tersangat lah berkenan dengan stroller Quinny Extra Zapp..red color.memang awesome lah..time dalam pantang, keje i duk rumah memang survey stroller je. pastuh,bagitahu husband.haha..husband pesan tak yah beli stroller mahal2..kite nak beli stroller nie ikut bajet.jgn ikutkan nafsu.hurmm..ok lah i patuh pada arahan suami..husband cakap if i nak jugak stroller Quinny tuh i kena tambah duit sendiri coz husband punye bajet rm700.so,selebihnya i kena tambah.Quinny Extra Zapp rm1k++ bile fikir2 balik tak yah lah membazir kan.duit yg ade tuh baik i shopping barang Qaisara nanti. Tak pun buat preparation untuk majlis aqiqah next month.



Stroller idaman..Quinny Extra Zapp red color..hanya mampu tengok je la..:)

Ciri2 stroller yg i nak..3 wheeler, red color sebab nak 1 set ngan carseat. pastuh nak yang bley facing kite.alhamdulilah..last saturday tak plan pun nak beli stroller. kebetulan Manjaku ade sale pulak stroller yg i nak tuh.SC6 menjadi pilihan i.husband serah 100% pasal barang2 anak nie dekat i. sebab die tau i memang cerewet orangnye haha ! Tak dapat Quinny,scr6 pun jadi lah kan..nampak jugak ala2 Quinny..nak beli Quinny memang tak mampu lerr..=] scr6 time i beli nie ade less 20%..so,memang save lah duit babah..babah,tak fikir panjang memang terus grabbed. i baru ingat next week nak g One Baby World nak beli stroller nie.tapi dah alang2 kat sini lagi murah.so,terus je la beli kat sini..huhu :)

See..babah pulak yang hover excited.siap boleh bawak Qaisara pusing2 kedai lagi :)



Yeahh..finally! Dapat jugak mama carik stroller untuk Qaisara.setelah sekian lame mama survey sane sini. Lepas nie kite dah boleh pergi shopping ok sayaangg :)



-Hunnybee’s -


First time bawak Qaisara shopping

Last sunday..for the first time i and husband bawak Qaisara jalan2 shopping kat Alamanda :) hehe..haa..dulu ke mane saje berdua, sekarang bertiga sudah..wahh..seronok tau..:)

Actually, we're not planned at all nak pergi Alamanda. Last week,kami tido umah MIL. Lepas sahur, husband tetiba cakap dengan Qaisara.."Sara nak ikut babah shopping tak? kat Alamanda" haha..i pulak dgr terus gelak..then terus jwb nak2..jom! Haha pantang betul i dengar kalau bab2 jalan nie. Lagipun since lepas abis pantang nie memang i tak de jalan kuar pergi mane2 pun lagi..almost 2 month kot tak shopping..duk rumah shopping online je..tak puas!

Letak2 dalam stroller je terus menguap. Bawak pusing2 jap. Pastuh lelap.good girl anak mama. Tak banyak ragam.


Amboi2..syok yerk Qaisara awak tido dalam stroller..hehe :)

Babah..konon pagi2 nak pergi Alamanda..babah punye pagi pkul 1 tengahari.haha..skrg, kalau nak kuar g mane2 memang i kena siap awal2. Sebab lepas tuh nak siapkan anak lagi. Nak kena stndby bag pampers and barang2 die lagi..

Sampai Alamanda..terus babah tuju Butik Camel..haaa..babah awak shopping sakan sara.jealous mama. Macam nak lepas geram lame tak shopping kan. Actually,babah saje nak bawak Qaisara pusing2 Alamanda sebab nak biasa kan Qaisara ngan stroller.see..babah awak memang excited sayaang nak rasmikan stroller baru awak..




Best nye..babah shopping..jealous mama tau..tak pe,next week turn mama pulak.kasi chance sikit eh!


Pusing punye pusing..just shopping barang babah and Qaisara je..mama dapat make-up je..baju ingat dapat gaji nie nak survey kat Carrefour,Wangsa Maju.dapat kurung sepasang pun jadi la untuk raya nie..babah,beli 4 helai baju camel and boxer. Qaisara dapat sehelai baju kat Mothercare.next week continue shopping baju Qaisara lagi kat Manjaku..:)

Babah..excited..ke mane saje die je la yang tolak Qaisara..bagus babah..keep on trying ok..be a good babah..kalo macamnie senang mama nak carik barang pasnie..haha =]



-Hunnybee’s -

Thursday, 4 July 2013

Hoyeh..hoyeahh...dah abis pantang =]

Salam jumaat! Ehh2! Apsal happy sangat hari nie erk? Lala..mane tak happy, senang hati wey..dah abis pantang..huhu :)

Alhamdulillah..syukur berkat kesabaran akhirnya abis jugak i punye tempoh berpantang selama 44 hari.

Nak share sepanjang tempoh pantang ngn u'ouls..? Uuh! Tuh kalo cerita sampai esok pagi pun tak habis kan. I just share sikit2 je la ek..ok lah, sepanjang tempoh pantang MIL yang jage i. Tapi takde lah sampai 44 hari MIL jage. 2 minggu pertama time cuti sekolah tuh je lah yang MIL jage. Sebab MIL i cikgu. Qaisara pulak macam faham2 je, nak keluar time nenek die cuti sekolah..hehe..

After 2 weeks, MIL dah on/off jage i..sebab busy ngn kerja and rumah MIL yang tgh renovation. Tapi sekali sekala MIL and FIL datang jenguk2 i and Qaisara. Pagi sebelum MIL pergi kerja memang die dah siap2 masak kan untuk i. Lagi 2 weeks nak abis pantang. Bermula lah tempoh berpantang sendiri.haha..memang agak kelam kabut dibuatnye..mane nak urus mandikan Qaisara..mane nak masak..mane nak kemas rumah..perrghh! Memang tak cukup kaki dan tangan dibuatnye..tapi alhamdulillah..bile dah jadi mama nie semua benda kena tahu dan belajar buat kan? Kan? Sampai bile nk bergantung ngn MIL kan.so, kena lah belajar hidup berdikari.

Bile dah berpantang sendiri nie.masak pun ala kadar je la..ye la..tuk perut sendiri kan.kang,kalau tak masak lapar pulak. I kan breastfeed Qaisara. So,tak boleh diet2..hehe :) tapi MIL cakap after 2 weeks, i dah bley makan ayam goreng or benda2 bergoreng dah. So, senang je lah menu i bile berpantang sendiri nie. Hari2 i masak simple je..ayam goreng,daging kicap lada hitam,sup sayur,ikan bawal goreng and ulam.tuh je la yg i makan sepanjang tempoh berpantang sendiri nie. Malam pulak husband akan tapaukan sup daging. Nasib baik, dapat husband yang memahami.memandangkan i still dalam pantang. Husband pun cakap,tak perlu masak tuk dia. Dia bungkus kat kedai je..pity my husband :( but sometimes, husband i request jugak suruh masak nasi goreng or mee goreng, simple2 macam tuh boleh lah i masak..huhu :) nak masak byk jenis lauk..kang si kecik anak mama nangis nak susu pulak.mahu lah kelam kelibut mama dibuatnye..hehe..al-maklum lah tak biase lagi kan..

Hurmm...tuh je lah kot yang i nak share. Actly, nak share pasal makanan yg i mkn dlm tempoh berpantang nie..tapi nanti lah ek, next entry! Waitt yah...

Mood : yahhooo..!! Dah abis pantang. Lepas nie dah boleh bawak Qaisara shopping and jalan2! Huhu =]



-Hunnybee’s -

Wednesday, 3 July 2013

Pengalaman bersalin



Assalamualaikum mommies..:)


Urwwgghhh...rindu nye nak berblogging..rase macam dah bersawang dah blog nie..rindu..rindu..rindu..:(



Okay lah,pada sesape yang tak tahu lagi..i dengan rasminya nak bagitahu yang i dah selamat melahirkan seorang puteri yang sangat comel..hehe..comel ke? Haha ! Puji anak sendiri..tak pe lah anak mama sentiasa cantik dan comel di mata mama and babah..



Entry nie saya nak share sikit kronologi sepanjang nak melahirkan princess kesayangan mama..bersalin dah sebulan lebih dah tapi baru skrg berkesempatan nak update blog..Al-maklum lah busy dengan si comel..pastuh,dah lah dah nak abis pantang nie..dah mule berpantang sendiri..mane nak masak,kemas umah,mandikan baby,uhh..full housewife for 3 month. Nie baby tengah tidur,baru lah boleh nak menghadap blog nie..:)



20 Mei 2013 (Isnin)

- Hari nie pergi office macam biase setelah 2 minggu MC. Masuk je office, ramai yang terkjut bile nampak kelibat i..haha..yela..mane tak nye, 2 minggu MC dorang ingatkan i dah bersalin. Siap kena tahan ward bagai, tapi tak bersalin2 jugak. Anak mama nie memang suke main cak-cak ye..hehe :) time nie kandungan dah mencecah 38weeks..so,means kandungan dah cukup matang. Kalau baby nak kuar pun,anytime pun boleh..


21 Mei 2013 (Selasa)

- Pagi macam biase..husband hantar pergi office..since kandungan dah nak masuk 9 bulan memang husband hantar pergi kerja.sebab dah tak larat nak drive..sakit pinggang woo..:(
Sampai office, macam biase pagi breakfast kat cafe dengan officemate. Pagi tuh makan bihun goreng,tengah makan sambil gosip2..tetibe perut rase sakit.Macam contraction.tapi sakitnye tak kerap. Kakak2 office semua dah risau, dorang semua standby je untuk anta i pergi hospital. Lepas breakfast,terus naik atas.msg husband cakap perut sakit,macam contraction.Husband cakap if tak tahan sangat cepat suruh budak office hantar ke hospital.tapi i cakap inshaAllah boleh tahan lagi..


22 Mei 201; (Rabu)

- Hari nie,ade check up kat KKIA and check up dengan Dr. Halim kat Hospital Damai. Husband tak dapat teman pergi check up ari nie sebab ade meeting penting katanya kat office. I pun gagahkan diri drive sorang2 pergi KKIA untuk check up. Nasib baik la klinik dekat je..tapi time otw ke klinik tuh mmg perut dah rase lain dah.since malam semalam lagi.tapi masih boleh bertahan.Sampai klinik,biase lah KK org ramai.nak tggu giliran.pergh! lame gilerr kot..sementara tggu turn i, sempat lagi main game and online kat phone.time tuh rase sakit, macam dah x tahan sangat.terus msg husband.Then,husband ckp sabar kjap lagi dia dtg klinik.kalo tak tahan sangat balik je..tak payah check up katanye..yela..mane tak nye..nak tggu turn panggil no. lame lagi :( tup..tup name i dipanggil.biase lah kena timbang berat badan and tekanan darah.time check tekanan darah tuh.nurse cakap tuh tekanan darah tgh contraction. Tak normal. Then, i ckp la..yang i memang tengah sakit.terus nurse bawak ke satu bilik, suruh baring..Ya Allah time tuh sakit makin kerap,dan sakit sangat..tak tahan..terus call husband and akak..husband cakap dia otw..tggu je kat klinik.nanti dia akan bawak pergi Hospital Damai.Belum pape,nurse kat KK terus call ambulans HKL and Hospital Ampang. Tak sampai half n hour,ambulans sampai.hambek ngko ! I kena naik ambulans lah pulak..tak pernah2 wey, seumur hidup naik ambulans,tapi kali nie,hari nie dalam sejarah, i naik ambulans.perghh! Malu..tgh2 sakit2 mcm tuh sempat lagi i ckp ngn nurse.malu.siap boleh nak cover2 cun lagi.haha..tapi time tuh mmg sakit yang teramat sangat.
Sampai hospital around 12pm..terus ke kecemasan.Doc check jalan baru bukak 1cm..perghh..sakit giler tapi baru bukak 1cm.Masalah nye sampai hospital,sakit dah kurang.aii..main2 lah baby nie.Doc suruh i rest kjap,dia cakap kalau 1cm dia benarkan balik.i pun ok la..yahoo..boleh balik..sebab i tak nak bersalin kat Hospital Ampang. Nak bersalin kat Hospital Damai dengan Dr.Halim..:) Lepas setengah jam rest, doc dtg buat VE lagi..tup tup doc ckp bukaan dah 3cm..uishh..cepat nye, doc pun terkjut sebab i punye progress terlalu cepat.padahal dah msg husband dah cakap boleh balik.tapi bile dah 3cm,ape lagi doc ckp..terus kena tahan ward.maka....bermalam lah di ward Hospital Ampang malam tuh.dalam hati nampaknye tak de chance dah nak deliver kat Hospital Damai.dah siap booking tahu tak.tapi nak buat macamne kan..i pun tak sangka akan jadi macamnie..


23 Mei 2013 (Khamis)

- Pagi2 doc datang,check bukaan jalan masih 3cm..mak ai..still 3cm doc? Patut lah i takde rase sakit semalam..tapi doc cakap takpe,pukul 4pm kite akan tolak u masuk labour room jugak.aiikk?? 3cm pun kena masuk labour room ke? Tapi takpe la..dalam hati i,ok lah sebab i dah tak nak duk hospital lame2..bosan !
4pm nurse panggil suruh tukar baju untuk tolak labour room. Sebelum tuh, i mintak izin ngan nurse tuk buang air and minum..sebab menurut kata kwn2 yg dah ade experience,bile dah masuk LR langsung tak dapat minum.makan ape ntah lagi. So, i ambik kesempatan untuk minum puas2 dan sempat jugak  makan kurma 2,3 biji untuk tenaga nak push nanti.
Sampai bilik LR,doc kat sane check jln lagi.katenye still 3cm why tolak labour room jugak. I cakap erm..ntah! tak tahu..hehe..then,doc tuh ckp die akan pakse lagi 1cm untuk jadikan 4cm.then, die akan drip ubat.bile masuk ubat nie memang akan bertambah sakit.u nak jadi ibu,u kena tahan sakit and kuat semangat kata doc tuh.bagus doc tuh chinese girl. Lepas dia explain semua bagai, maka bertarung lah  i kat dalam LR tuh keseorangan sebab nurse cakap bile bukaan dah 7-8cm baru dorang akan panggil husband masuk.
Lepas sejam setengah masuk ubat.sakit bertambah kerap.sakit sangat.tuhan saje yang tahu.time tuh hanya mampu berselawat,mengucap,dan mcm2 doa tak putus i baca. tgh tahan sakit sempat lagi sms husband kat luar..cakap dah tak tahan sakittt sangat..pastuh,mintak ampun and maaf ngn husband. Lepas dapat msg reply dari husband 
semangat jadi bertambah kuat.husband banyak bagi kekuatan. Setelah 2 jam menahan sakit,i dah tak larat sangat.sampai cakap ngn nurse, tolong panggil husband saya kat luar.Saya dah tak tahan sangat nie.rase macam nak teran.rase macam nak berakkk....haha !
Nurse panggil husband masuk.Lepas tgk muke husband,kekuatan makin bertambah.i mintak husband bukak kan tudung.time tuh dah panas sgt.then, i cakap ngn husband i nak berak, tak tahan sangat dah nie.husband cakap kalo nak berak,berak je..jgn tahan2..pastuh,kalo x silap mmg i terberak sikit..sorry ye nurse..:)
Pastuh,i betul2 rase nak teran.then, i ckp nurse sy nak berak lagikk..nurse ckp tggu jap..jangan teran dulu.bile sy cakap teran baru awak teran.nurse cakap bukaan dah 8cm.ehh..dalam hati cepat nye dah 8cm..padahal tadi baru 4cm.sebab i target,i akan bersalin dalam pkul 2,3 pagi..tapi syukur alhamdulillah..Allah s.w.t permudahkan segalanye.progress i sangat cepat. Pukul 4pm masuk LR,pkul 7.24pm i selamat bersalin secara normal. Lepas je baby kuar terus azan maghrib, husband pun terus qomat and azan kan baby..perasaan i time tuh..Ya Allah..tuhan saje yg tahu.rase macam nak nangis.bukan nangis sebab sakit.nangis sebab syukur sangat dengan nikmat yg Allah s.w.t kurniaan..


Introduce my lil' princess ADELIA QAISARA BINTI MOHD HADI.. Sayaaang mama and babah..semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah ye :)





                        -Hunnybee’s -