Tuesday, 27 August 2013

AVENT manual vs MEDELA swing Breastpump

Hari nie bosan kat office..tak tahu nak buat ape.bukan takde kerja..kerja ade je..tapi erm ntah rase macam malas pulak..tak de mood..nanti lah petang2 sikit lah buat ye bos...hehe :)

Sekarang mood nak update blog..entry nie dah lame actually nak post tapi pending sebab terlalu busy..
Nie nak review sikit tentang breastpump yang i guna sepanjang produce susu untuk my lil' princess Adelia Qaisara..Alhamdulillah..syukur dah 3 bulan lebih i masih mampu breastfeed Qaisara. Hope akan berkekalan sampai umur Qaisara 2 years..inshaAllah..

Time preggy dulu memang i beli AVENT manual pump. Saje nak standby, tak nak beli electric dulu sebab i tak tahu kuantiti susu banyak ke tak. Kang, kalo beli electric breastpump. Susu takde. macamne kan..membazir je..

2 bulan lebih gak lah i pakai AVENT manual breastpump. Tiap2 pagi bangun tido i menjalankan kerja2 mengepam. Alhamdulillah..susu i cukup untuk Qaisara setakat nie. Husband kesian tengok i pagi2 duk ngepam susu. Pastuh, i asyik duk complain lenguh la..sakit pinggang la..(nie sebenarnye alasan i nak beli electric breastpump..hahaha :) Pastuh, husband duk gelakkan cakap i nie dah macam pengembala kambing..hari2 duk perah susu..wooiii! kuang asam..mama pump susu tuk anak awak jugak tau babah!

Before raya ari tuh i ajak husband pergi Onebabyworld dekat Ulu Kelang..ala..dekat je dengan umah kami..sebelah Giant Permata Ulu Kelang, kedai die atas Old Town. Niat di hati nak pergi sebab nak beli Qaisara punye bag nursery. yela...Qaisara dah nak start anta nursery. So, i perlukan bag pack senang nak bawak ke hulu ke hilir.

Sampai Onebabyworld..i saje2 lah survey breastpump. Then,tetibe husband offer nak tak breastpump electric tuh..babah belikan. i tengok Medela lagi tuh huh..memang idaman lah..berangan je nak pakai medela sebelum nie..tapi tak mampu lah i nak beli..aleh2 bile husband dah offer hape lagik angkut je..i ambik pakej rm799 free gift bag, ice pack, blanket, Autumnz bra, storage bottle..banyak jugak lah..kira ok lah tuh kan..huh..pastuh, bukan setakat beli breastpump je..terus husband cakap kite beli lah sekali baby carrier Qaisara..huh..i ikut je sebab bukan yang i keluarkan duit..btw, thanks a lot babah...we all love u ! (hahaha..ayat bodek) Qaisara say thanks to babah ok..banyak dah babah merambihkan untuk awak nie tau....:)

Meh nak share sikit review compare AVENT manual and MEDELA swing breastpump. Nie experience i sepanjang breastfeedkan Qaisara..




MEDELA SWING
1)  Ikutkan hati nak  Medela freestyle tapi tak dapat lah..tak mampu kot wey! tapi dapat swing nie pun dah kira ok lah..so,tak yah penat2 dah i nak ngepam lepas nie dan tak perlukan lagi bantuan husband untuk mengepam..hehe
2) Ringan, comel je..senang nak bawak ke mane-mane
3) Ade tali boleh sangkut kat leher
4) Ade hook boleh sangkut kat pinggang seluar..huh..kalo wat kerja umah..nak masak ke, mop ke..mudah lah..tapi i tak pernah try pun..huhu
5) Boleh pakai elektrik dan bateri. Tapi better pakai bateri AA yang rechargeable.
6) Paling best, tak banyak part yang perlu di basuh. i tak suke bile banyak part nie..nak basuh, pastuh nak simpan, nak pasang balik..huh! leceh kot..tak suke wokey!
7) Nak kata 100% bagus breastpump nie tak jugak la..ade jugak kelemahan die..Kelemahan nye..suction tak kuat sangat compare dengan AVENT.
8) Lagi satu, susu lambat sikit kuar sebab dye akan massage dulu b....t, but then once dah kuar, lebih kurang 1 minute, terus let down




AVENT MANUAL
1)  Suction kuat. Best. progress susu pun cepat kuar
2) Tak banyak part, senang basuh, simpan and pasang balik
3) Manual lenguh tangan nak ngepam..:(


Ape yang dapat i cakap, both breastpump work great..masing2 ade kelebihan dan kelemahan..but for now,im fall in love with Medela Swing =)


-Hunnybee’s -

Monday, 26 August 2013

Mula kerja setelah cuti 3 bulan :)

Assalamualaikum...:)

ehh..dah start kerja lah..eeeyy...!! pejam celik, pejam celik dah 3 bulan rupenye i bercuti. Rase macam kejap je kan..Tak puas nak gomol anak :(

Officially start kerja 21/8/2013 (Wednesday) but before tuh Monday, Tuesday memang dah datang office sebab i anta Qaisara kat nursery bawah oficce. Saje i hantar awal sebab nak biasekan die dengan environment baru. So,tak de lah first day i kerja, first day jugak i hantar Qaisara kat nursery. Lagipun saje nak biasekan diri nie drive bawak Qaisara letak dalam carseat. 3 bulan lebih tak pegang stereng kete kot. So,kena lah biase2 kan diri..Alhamdulillah, Qaisara dah 3 hari hantar kat nursery..so far, i tengok ok lah..tapi benda yang paling i risau sangat2 nursery tuh sejuk sangat.sejuk melampau.kesian Qaisara. Baby mane bley sejuk sangat kan..takut effect pape kat paru-paru dye nanti..aihh..risau nye lahai..:(

First day, hantar Qaisara tak tahu nursery tuh sejuk gilerr, malam tuh kami kelam kabut pergi Jusco Wangsa Maju belikan Qaisara sweater, selimut tebal2 supaya dye tak sejuk sangat. Nasib baik dye dekat dengan i..so,time lunch hour i akan turun bagi direct feeding and panaskan sikit badan dye..gilerr ngko! budak kecik duduk dalam keadaan kesejukan selama 8 jam mane bley tahan oi..i sendiri duk office berblazer, bershawl nie kan pulak budak kecik...mak ai...kesian kot..sorry sayaaang, habis nak buat macamne kan..no choice, tak orang jage awak sayaanng..:(

Berbalik cerita pasal baru start kerja nie..sedih i dibuatnye..baru 3 bulan tak masuk kerja thumb print office pun dah tak terima jari nie..aduyai..macamne nak report duty macamnie?? ke nak suruh i sambung cuti lagik! hahahaha...last week, start keje rabu..tapi rabu half day sebab hantar Qaisara jab 3month..Khamis je i kerja full day. Jumaat cuti sebab nak prepare untuk majlis aqiqah Qaisara. So, last week mood kerja memang suam-suam kuku la..bos pulak tak beragak..i baru masuk office, punggung pun tak panas lagi duk kat kerusi..dah dye bagi kerja..aihh!

So, minggu nie kena semangat sikit kerja..
COME ON AS....!!! COME ON....!!



"Babah bought new sweater for me..now, i'm ready go to school..yay!"


Good girl..tak banyak ragam dalam kete.Masuk kete tak sampai 10 minit..kete gerak, kena aircond awak pun lena..aishh..anak mama nie..


-Hunnybee’s -

Sunday, 25 August 2013

First Ramadhan :)

Assalamualaikum...selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak 1434H pada semua !

Ehh..orang lain sibuk post pasal puasa semalam kan..tapi i ari nie baru nak buat entry pasal first puasa..nak tau ape sebab nye? Sebab semalam i tak puasa.so,tak payah lah sibuk2 nak buat entry pasal puasa.duk je diam2 ! Haha..Actually,rase sedih gile sebab tak dapat puasa semalam,dah lah 1 ramadhan.first day puasa dah tak dapat puasa.tak dapat lah pahala dan ganjaran hari pertama puasa. Banyak kelebihan bagi sesiapa yang berpuasa pada hari pertama ramadhan nie. Tapi i bukan suke2 tak nak puasa. Keadaan tak mengizinkan..:(

Memandangkan hari nie,first day untuk i berpuasa. Tadi sahur memang bantai makan nasi cukup2..haha..padahal sebelum nie sahur memang i tak kan sentuh nasi. i just minum susu ngan koko  crunch,cornflakes,honey star ke..or roti. Tapi memandangkan i nie breastfeed Qaisara, i risau lapar dan tak cukup tenaga thats why nak tak nak i kena makan jugak demi anak ku Qaisara. Actually dah seminggu i buatkan stock susu untuk Qaisara. Nie semua persediaan untuk menanti ramadhan. i dah set dalam mind yang i akan breastfeed Qaisara semampu dan sedaya yang i boleh..ehh..next entry i akan share story pasal EBM stock untuk Qaisara :)

Baru first puasa..dalam kepala nie macam2 menu duk fikir untuk nak masak nie.yela..last year,bekerja memang tak sempat nak masak,asyik tapau kat bazar je.. So,nie sementara duk umah nie..bley lah nak masak2..huhu..=]


Teringin sangat2 nak makan kuih onde-onde nie. since mengandungkan Qaisara lagi,memang ngidam nak makan nie.tapi tak dapat2 jugak :( So,hasil dari cik google i dah dapat resepi..Inshaallah..esok lusa nak try masak nie..

Dulu time bujang akak selalu buat kuih nie time bulan puasa..sekarang dah kahwin,teringin nak makan itu ini..kena lah masak sendiri :)



Hahaha..nie buku resepi i..agak2 dah bosan tak tahu nak masak ape. i sure akan tengok buku resepi nie. Dalam buku nie,ade resepi dari MIL, my sis, and hasil dari cik google..

Selamat berbuka semua. Semoga ramadhan tahun nie lebih diberkati.hati sedih sebab tak dapat pergi terawih :(

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK..! 



-Hunnybee’s -


Under maintenance

APE SUDAH JADI DENGAN BLOG AKU????!!

Errrghhh..!! ape jadi dengan blog i nie..haha..lawak gile..bile view blog kat pc..mak ai..gabak besar kuar gambar yang i upload untuk buat entry..hahaha..lawak seyh! yela..mane tak nye 3 bulan upload gambar untuk blog pakai phone..nie bile pakai pc rase macam kekok pulak..sape yang bace entry kat blog i before this sure gelakkan mane tak nye...memang besar betul kot gambar tuh. i sendiri yang tengok pun rase macam nak tergelak...

Ok..nie dah start kerja..free2 boleh lah mengupdate blog..haha..ehh..no2..first i nak update balik gambar yang i dah publish tuh.kasik kecik sikit.huhu :)


So, guys! my blog under maintenance for a while..cewahhh..! (macam lah kau ramai sangat followers, beriya nak cakap cenggitu) tak pe lah, orang lain tak nak baca..i je lah yang bace sendiri entry yang i publish..banyak new post yang pending nie..banyak benda nak share and story.. so,wait yah!


-Hunnybee’s -

Popia simpulan kasih mama Qaisara

Salam Ramadhan !

Alhamdulillah..lagi berapa hari je lagi nak raya kan..meh! nak cerita sikit.Tahun nie,tahun ke-2 i beraya dengan title 'isteri orang' haha..tapi tahun nie i rase special sikit sebab hadirnya orang ke-3 dalam rumah tangga kami.syukur Ya Allah kehadiran Qaisara penyeri rumah tangga kami dan buat kasih sayang mama and babah bertambah mesra..hehe..ape i merepek nie..aduyai! :)

Just nak share this year, i tak dapat nak buat kuih raya..yela..si kecik nie ade payah nak buat kerja..kang,die nangis tak pasal hangus projek kuih raya i kang. Last year,i rajin lah jugak buat 3,4 jenis kuih. Last year,kalo tak silap i buat almond london,mazola,tart nenas (peberet! yg memang kena ade tiap2 tahun) kihkih..

Tahun nie i mampu buat kuih simple2 je..popia simpul and popia nestum.ade orang panggil popia pintal..ehh..mane2 same je la..yang penting rupenye same..alhamdulillah..first time trial..menjadi..dapat lah 5 balang..tapi tak semua untuk i..memang buat nie untuk bagi kat MIL and akak i..so,next2 year pun kena buat popia jugak la..selagi Qaisara tak besar susah nak buat kuih nie..

Tadaaaa....popia simpulan kasih mama Qaisara..waahhh..!! Kelass ngko..name kemain lagik...hahahaha =]



In the making of popia simpul.oul's nak resepi ke? i rase benda nie tak yah share resepi pun semua orang tau.sebab bahan2 die very simlpe..kulit popia and inti serunding ikan.but depends pada oul's if nak buat inti serunding daging pun boleh.tapi,kalau serunding daging tuh u'ouls kena blend bagi halus sikit.supaya senang nak simpul nanti..cara nak simpul,u'ols search kat youtube je..sebab i pun belajar dari Youtube gak..hahaha :)

Nie hasil yang dah siap simpul.i letak dalam tupperware.pastuh, dalam peti ais.ade orang cakap,bile simpan dalam peti ais.popia nie kurang sikit serap minyak ketika menggoreng nanti :)


Popia di kalau nak goreng,api die kena perlahan je.kalo besar sangat,nnt hangint tak sedap..biar kulit popia tuh putih2 sikit..goreng jangan lame sangat..

Lepas dah goreng..angkat dan toskan minyak die..dan kena pastikan yang popia betul2 sejuk baru masuk dalam balang.kalau masukkan,time panas2 nnt lemau masuk angin.dah tak sedap nak makan..:)

Yehaaaa....moh! sape berminat nak tempah..habaq mai kat ceq na...huhu =]


-Hunnybee’s -




Salam Eid Al-mubarak 1434H

Assalamualaikum..diam tak diam dah seminggu kite semua sambut hari raya. i pecaya masing2 dalam mood raya lagi kan..yela...baru seminggu kot syawal..raya kan sebulan..hahaha :)

Nak share sikit pengalaman i untuk tahun nie. Ape yang boleh i katakan, raya tahun nie sungguh bermakna buat i dan suami. yela makne tak nye,tahun pertama kami sambut raya dengan princess kesayangan kami..Last year,raya berdua alhamdulillah this year,kami raya bertiga..Ya Allah terima kasih di atas nikmat kurniaan yang kau berikan.

Tahun nie i beraya kat KL lagi.takleh balik Terengganu.Qaisara kecik lagi payah lah.inshaAllah next year,Qaisara da besar sikit boleh la balik terengganu.

KL - Bangi - Nogori Sembilan - Melaka.good girl anak mama tak banyak ragam even nie first time Qaisara travel jauh.bagus anak mama,tak nak nyusahkan mama kan. sepanjang perjalanan beraya ke hulu ke hilir Qaisara banyak tido je..:)

Good girl anak mama..tak banyak ragam..ok pasnie if nak travel mane2..Qaisara buat perangai baik2 macamnie tau..=]

Haha..kalau oul's perasaan baju melayu husband i same macam last year,puas i pujuk suami tapi die xnak tukar jugak baju melayu die tahun nie.Biase lah lelaki kan..selagi boleh pakai,selagi tuh la die akan pakai..pape pun,next year tetap kena tukar tema ye babah..:)


Salam Eid Al-Mubarak 1434H.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN ! Dari Kami Mama dan Babah Qaisara...:)




-Hunnybee’s -