Monday 23 September 2013

Masak Lemak Cili Api Versi ibu Mentuaku~

Morning! 
sekarang nie entry banyak pasal makan kan? haha..lantok kan aje..perut tengah selera nak makan nie..haha..badan jangan cakap lah..memang..kebambom la! macam di pam pam ngko! tensionnn wey!

Weekend hari tuh i duduk rumah je ngan Qaisara..husband kerja sabtu, then semalam ahad kami buat operasi mengemas rumah..yolah! mane tak nye baru minggu nie wey ktorang ade kat umah..
Kalo tak, every weekend ade je aktiviti..jemputan kawin la..open house la..kenduri doa selamat la..macam2 lah..biase lah bile dah berkeluarga nie..family kena utamakan..ececeh  =)

Ehh..merepek pulak..nie nak share sikit resepi masak lemak cili api versi mak mentua ku..wahhh!! kelasss ngko jah name tak nak kalah..huhu :)

Sabtu ari tuh i masak lemak cili api daging salai..al-maklum la..
favourite husband..orang nogori lah katakan..
sure suke makan masak2 lemak kuning podeh2 nie..
husband kalo tak pedas..tak kena ngan selera tekak die, memang die tak makan.

So, i kena lah ikut kehendak dan selera suami bile nak masak tuh..kihkih..
isteri mithali lah konon...:)

Jom..i nak share resepi macam mane nak buat Masak Lemak Cili api nie..
Basic die same je..tapi kalau you all nak masak ketam, ayam, daging, udang pun boleh la..sodap jugak....:) haha..~



BAHAN - BAHAN :-

1) 4 ulas bawang merah -dikisar
2) 3 ulas bawang putih -dikisar
3) 15 biji cili api (ikut suke kalau nak pedas lagi, boleh tambah cili api lagi) -dikisar
4) Daun kunyit sehelai cukup lah..
5) Serai 2 batang - dititik
6) Asam keping 
6) Santan 150ml (i pakai santan kotak brand MS tuh je senang)
7) Bahan utama contohnya ayam, ketam, udang, or daging..( tapi ari tuh, i masak daging salai..salai sendiri je...huhu)


CARA - CARA :-

1) Bawang merah, bawang putih, cili api semua bahan di atas perlu dikisar halus/blender
2) Panaskan sedikit minyak dalam periuk, setelah minyak panas..masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi. Biarkan seketika, sehingga kekuningan..
masukkan daun kunyit yang telah dikoyakkan bersama serai dan asam keping..
3) Tumis seketika sehingga naik bau, lepas tuh masuk bahan utama yang hendak di masak..Macam i hari tuh masukkan daging yang telah disalai..
4) Biarkan bahan utama (daging) tuh kecut seketika..nie istilah MIL..huhu..
agak2 dah 10 minit daging dah kecut..masukkan santan cair..
kacau sekejap then masukkan pulak santan pekat
5) Kacau sehingga naik minyak..masak lemak nie yang leceh nye kena selalu kacau je..
sebab takut santan pecah minyak..tak cantik..bak kata MIL la..
6) Agak2 dah masak and naik minyak tuh..boleh lah sediakan untuk dihidangkan..
huhu..sodap...:)



MASAK LEMAK CILI API DAGING SALAI
MASAK LEMAK CILI API AYAM 
picture credit by : my instagram..jom follow Hunnybee8687
haa...see..!
semua masakan berasaskan masak lemak cili api kan..
dah kata nie favourite husband i..
so, memang selalu lah i masak lauk nie..
tapi idok ler hari2 i masak lemak cili api nie..
kang, naik muntah pulak husband i hari2 duk makan lauk yang same je..
loya tekak dibuatnye...huhu :)


SELAMAT MENCUBA....!!!


-Hunnybee’s -

No comments:

Post a Comment