Tuesday, 27 November 2012

Serik...tak nak dah pakai sliper tuh...!!

urwaaargghhh....!! eh2..tak pasal2 nak jerit kan...huhu..i just nak share satu pengalaman yang i anggap ngeri lah jugak nie..hehe..sepanjang tempoh i pregnant.Alhamdulillah i tak pernah jatuh or bleeding or ade ape-ape komplikasi.syukur..


Cerita nya bermula macamnie.jumaat lepas dekat office i ade buat majlis makan-makan celebrate birthday staff.nak di jadikan cerita..pada hari kejadian i pakai sliper 'jepun' haha..untuk ke pantry.kebetulan time nak kuar dari pantry tuh i jatuh..pergghh...!! sakit dan terkejut.nak tahan dari perut and punggung yang jatuh.akibatnye kaki i terseliuh dan tangan bengkak...so pity u :(


Time jatuh tuh i tak jerit pun terkejut punye pasal terus bangun then, terus jalan pergi kat officemate lagi sorang. i bagitahu dorang yang i jatuh.punye lah dorang nie risau dan terkejut.i ape lagi terus je mengalir air mata nie.time tuh dah tak fikirkan kaki dah.i hanya fikirkan keadaan baby dalam pewot nie..aduihh..memang seram lah bila dengar jatuh2 nie..


Dengan bantuan officemate yang baik hati.dorang terus hantar i pergi klinik dekat Sentul.bukan apa dorang suruh pergi check takut jadi pape kat baby.SubhanaAllah...dalam kereta i hanya mampu berdoa gosok2 perut cakap dengan baby.In shaa Allah baby tak de ape..mama sayanaaanng baby..air mata mengalir lagi..:(


Doctor hanya bagi ubat nie untuk i :) ubat lain tak boleh sebab i pregnant..


Sampai klinik i bagitahu doctor i jatuh tadi kat office.sekarang i pregnant.doctor dengar pregnant terus suruh baring coz nak check keadaan baby.kaki i langsung doctor tak tengok.tapi time tuh kaki memang dah bengkak dah.lepas dah scan and doctor check detail semua alhmdulillah xde pape.baby ok..amin Ya Allah..doctor siap tanya i ade bleeding tak time jatuh tadi.so far, macam i cakap tadi lah i memang xde bleeding pun.


Syukur Alhamdulillah baby xde pape..just kaki i je yang terseliuh..

 
Syukur Alhamdulillah..anak mama xde pape..ari tuh 1st time scan,baby kecik je.Last week scan.
Dah besar dah anak mama. 5+ month to go..excited mama and babah nak jumpa anak mama.. :)


-Hunnybee’s -

Wednesday, 21 November 2012

*Excited 1st time scan*

So where shall I start? hehe...

Hari nie i just nak share sikit experience masa first time pergi scan.huhu..Last month time i pergi check-up dekat Klinik Kesihatan AU2, doctor tak suggest scan lagi sebab usia kandungan terlalu awal,time tuh baru 8 weeks. Kalau scan pun tak nampak. So,doctor suruh i datang balik bila usia kandungan mencecah 4 bulan. Tapi i and husband memang jenis tak sabar.Yela..i bukan ape menurut cerita kawan-kawan yang dah berpengalaman nie.Dorang time mula-mula dapat tahu pregnant je terus pergi scan. Nie sebagai satu langkah baik sebab kita boleh tahu kandungan kita tuh ok ataupun tak.
yela..takut jadi kandungan luar rahim.

Lepas kawan-kawan semua nasihatkan suruh pergi scan.i bagitahu husband. Husband pun setuju. Bagi dia,mana baik untuk baby.dia ikutkan je.hehe..i explain kat husband kalau nak scan dekat government boleh tapi lambat lagi, kena tggu 4 bulan baru doctor kat government nak scan. Tapi i and husband memang excited dan jenis tak sabar.usia kandungan 9 weeks kami decided nak scan just untuk nak tahu kandungan and kedudukan baby ok ataupun tak. Kami decided pergi Klinik Fauziah dan Rakan-rakan dekat Ampang.nie pun best friend i yang recommend.Dia cakap clinic nie best semua doctor dia perempuan.sebab my friend pun scan kat sane.So lepas balik kerja, malam kami terus ke Klinik Fauziah dan Rakan-rakan. Kebetulan time pergi tuh ramai pulak patient.tapi nak buat macamne.sabar je la kan..

SubhanaAllah..syukur Alhmdulillah.....:)

Masuk je bilik doctor, i cakap nak scan.doctor suruh baring.i pulak sibuk suruh husband ikut sekali. nak suruh en.husband tengok sekali hasil baby kami..huhu..Time baring tuh doctor sapu sejenis gel kat perut nie.sejuk je rase nye.hehe.jeng2..huwaaaa...doctor cakap.ehh..nampak tak baby awak tuh..nie kaki dia, nie tangan dia.dah ade tau..i macam blurr..terkejut and nak mengalir dah air mata time tuh..then,doctor explain kat mane kedudukan baby,kat mane pundi kencing and kat mane salur peranakan.ok now i dah  faham.sebab mula2 tengok dekat skrin scan tuh memang tak faham..hehe..al-maklum lah tak de experience sebelum nie.Then,doctor cakap ok kita dengar heartbeart baby pulak ye..then,doctor panggil husband i..papa dia meh sini dengar jantung baby..hehe..SUBHANALLAH....serius i dengar heartbeat baby tuh..alhmdulillah..doctor cakap semua nya normal.baby pun berada di tempat yang betul.means kandungan i bukan luar rahim..alhmdulillah...amin...

bila tengok picture nie..jadi tenang and tersenyum sorang2..hehe..

Keluar je clinic tengah jalan ke kereta.i nangis.nangis bukan sedih tapi terlalu happy,terkejut semua perasaan ada.Ya Allah besar sungguh nikmat anugerah yang kau berikan dan diciptakan buat kami. Aku bersyukur atas nikmat kurniaan rezeki yang telah kau berikan..amin...i cakap dengan husband i sedih. husband cakap,nak sedih and nak nangis buat ape.sepatutnye happy la sebab kite nak ade baby. yang husband dari tadi asyik duk sengih and senyum je..suke leteww...=) mybe naluri lelaki tak rase ape yang i rase.sebab baby tuh takde dalam tummy dia.naluri seorang bakal ibu nie lain. eh2..nape i nie tetibe jadi sensitive and emo pulak nie kan..hehe..Btw,syukur alhmdulillah..doakan i and baby sihat dan permudahkan segala urusan sepanjang tempoh kehamilan nie sehingga la bersalin...



-Hunnybee’s -

Monday, 19 November 2012

Pengalaman buka Buku Merah :)

Assalamualaikum bloggers! expecially mommy to-be out there..hehe..dulu entry semua untuk bride to-be kan. Al-maklum lah keadaan dah berubah. i bakal jadi mommy. So,update blog sekarang of coz lah pasal pregnancy, mommy, and baby...yehuu..:)

Okay lah, nie i nak share sikit dengan you all i punye first time experience bukak Buku Merah.Erm..ntah lah kawan-kawan semua cakap buku merah, i pun panggil lah buku merah jugak. tapi i tengok color buku tuh macam PINK je.huhu..Tak kisah la color pape pun yang penting buku tuh untuk rekod kesihatan ibu-ibu sepanjang tempoh mengandung. Al-kisahnya, i dapat tahu i nie pregnant time 5 weeks. Time tuh check-up kat klinik private je. So,bila disahkan memang positive pregnant.Doctor suruh pergi Klinik Kesihatan berhampiran untuk bukak buku merah. Tapi menurut cerita officemate i yang dah berpengalaman nie, dorang cakap buku merah nie boleh bukak time usia kandungan 3 bulan. So,i pun ape lagi ingat nak tunggu 3 bulan lah baru nak pergi Klinik Kesihatan untuk bukak buku merah nie. Tapi Husband hari-hari suruh i pergi klinik cepat2 untuk bukak buku merah. Katanya tak payah tunggu 3 bulan pun tak pe,bukak buku awal2 bagus nanti kalau ade pape masalah dari awal lagi kita dah boleh tahu.ade betul nye jugak cakap husband i nie. So,i patuh arahan suami. 2 hari lepas disahkan +ve pregnant, i terus pergi Klinik Desa Kg.Pasir Hulu Klang. That day, doctor suruh i pergi Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Setapak. Tapi nasib baik sebelum pergi i call dulu. Nurse kat Klinik tuh cakap, dorang tak cover area tempat yang i duduk. Then,nurse tuh bagi phone number Klinik Kesihatan AU2, Keramat. Macam biasa i pun call dulu sebelum pergi. Aleh2 benda yang same jugak,nurse kat KK AU2 cakap dorang tak cover area AU4.hampeh tol! aduih..i dah pening dah..nurse tuh suruh tanya Klinik Desa Hulu Klang. Then, finallly...kat sini lah tempat yang i akan check-up every month..:) dekat je lah dengan rumah. So, baru i tau rupanye klinik kesihatan nie dorang hanya cover 2,3 area sahaja.So,in advice to mommy to-be sebelum pergi mane2 klinik untuk bukak Buku Merah tuh better call dulu. Kang buat letih badan je. pergi2 tapi tak boleh bukak buku kat situ..



Pagi i sampai Klinik 7.40am. Konon dah awal lah tuh i sampai.Tapi bila langkah masuk klinik je.pergghh...!! tengok orang dah ramai menunggu.padahal klinik pukul 8am baru bukak.Dorang sampai awal nie agaknye subuh2 lagi dah menunggu depan pintu Klinik kan..hehe..


Sampai je Klinik i terus ke kaunter, cakap dengan nurse yang i baru first time nak bukak buku merah. Then, nurse tuh suruh ambik number. Then, kena isi form and buku merah. Kat situ semua detail dorang perlukan. Nama ibu, nama bapa, tarikh perkahwinan.dan macam2 lah i tak hengat..huhu..Pastuh, dye suruh letak urine kat bakul yang dorang dah sediakan.i terpinga2 da..blurrrr..yela..bekas kat mane nak ambik? pastuh nak letak kat bakul mane? aduihh..tak tahu.dah lah pergi klinik sorang2 tanpa di temani husband :( then,nurse kat sane explain lah kat i ape yang patut buat setiap kali check-up kat sini.
Ok now, i dah faham da..!


Tunggu punye tunggu..dah turn i. nurse tanya i macamne tau yang i nie pregnant. i cakap lah yang i dah check sendiri memang positive.then, pergi check kat klinik private pun memang doctor sahkan +ve jugak, Then, nurse tanya last period. Pastuh nurse tanya lah macam2..i pun dengan jujur lah jawab,pastuh nurse suruh baring.hehe...i segan gileeer even perempuan same perempuan giler segan bile nurse suruh selak baju untuk check B. nak wat mcmne kan. i ketepikan perasaan malu. sebab i fikir nie semua untuk kebaikan i dan baby dalam pewot nie. Lepas dah check semua, alhmdulillah everything normal. pastuh kena ambik darah pulak.mak ai..sabo je la.boleh tahan banyak jugak darah dorang ambik. tak pe lah..i buat muka redha je la..pastuh, nurse bagi next appointment..So, mommy kat luar sane, untuk kebaikan ibu and baby jangan lah 'miss' date appointment yang klinik dah bagi tuh..(nasihat untuk diri sendiri jugak)...=)



Alhamdulillah...semuanya ok..Doakan i and baby sentiasa dalam keadaan yang sihat dan dipermudahkan segala urusan..amin..... :)



-Hunnybee’s -