Wednesday, 9 October 2013

Popia crabs stick :)


Wednesday wordless..
hahaha...wordless lah sangat..
last weekend teringin nak makan popia crabs stick..
so, gigihkan diri ajak husband pergi pasaraya HERO dekat area umah..
beli kulit popia and crabs stick..
nie semua penangan akak ofis lah nie..
al-kisahnye macamnie, time jamuan raya ofis ari tuh akak ofis i bawak popia crabs stick nie sebagai 'port luck'..
haaa...first time ngko jumpa popia cenggini! tak pernah makan popia crabs stick sebelum nie...hehe..excited and pelik pulak..tapi sedap!
pastuh, tanya akak ofis macamne cara nak buat popia nie..
mak ai..senang je rupenye...
so, dalam hati nie memang plan nak buat  and nak suruh husband rase.
al-maklum lah before this tak pernah jumpa and tak 
pernah makan kan..hehehe..
so, teringin jugak nak try buat sendiri..
alhamdulillah menjadi..
tapi kat pasaraya area umah i tuh tak de jual crabs stick pendek..ade yang panjang je..
tak pela..asalkan name nye crabs stick belasah je lah...
tak pe, nanti bile dah masak boleh potong dua kasi 
pendek sikit crabs stick tuh..
jom! tengok macamne cara buat popia crabs stick nie..
ala...senang je ouls, semua orang mampu buat...=)

Kulit popiah yang besar..dalam nie ade 50 keping..tapi untuk gulung crabs stick nie i hanya guna 30 keping je..selebihnya, buat gulung hotdog pulak..sedap gak..:)


Crabs stick PURNAMA..if nak senang.beli yang saiz kecik sikit..
So, tak perlu lah nak potong2 lagi..


Crabs stick nie kena rebus dulu macamnie..
tapi jangan rebus lame2 tau..takut hancur..


nie je bahan2 yang diperlukan..
crabstick yang dah direbus, kulit popia, dan tepung gandum..

Proses menggulung..

Lepas dah gulung, gam kan sikit dengan tepung gandum supaya time goreng tuh..
kulit popia tak terbuka.

Popia yang dah siap digulung. Frozen kan letak dalam peti ais..
nanti kalau nak makan..goreng je..senang kan..buat breakfast pun sedap...
Kelemahan nye..bile goreng popia nie akan meletup2..myb sebab isi crabs stick tuh kot..
kesian husband yang jadi mangsa minyak panas.sebab die yang menggoreng popia nie..sedap memang la sedap! tapi nak menggoreng tuh,,,pergghh!! fobia pulak rase nye..hehe :)

Note : if nak gulung hotdog/sosej pun sodap...try la...




-Hunnybee’s -

Sunday, 6 October 2013

Happy Birthday babah :)

Morning...:)

Monday bluesss...
jom taip lelaju..buat entry cepat2..haha..
baru perasan entry nie dah lame pending save kat draft..
memandangkan kesibukan menguasai diri ku kebelakangan nie..
(wahh..! ayat kemain ngko)
tak sempat nak publish la ouls...hahaha..sedih!

Even bufday babah dah sebulan berlalu..hari nie baru mama berkesempatan nak publish..
i'm sorry babah...
but u're always in my heart! 
Love, love, love you !

Small celebrations on ur birthday this year..
sebab Qaisara kecik lagi..
So, tak dapat lah kite nak keluar makan2 kat keluar macam last year..
No candles, no cake, no present for you babah..
mama just belanje dominos je..boleh lah kan..
next year, Qaisara dah besar sikit kite dinner kat luar ok..=)




















Small celebrations for hubby birthday..
Happy Birthday Babah..
May God Bless u always..
Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.. :)


Much, Much, Much LOVE . .  
ummmmuahhh...!!!!




-Hunnybee’s -