Sunday, 24 March 2013

Penangan Online shopping...:)

Nie lah padahnye kalau internet di hujung jari google and search je ape yang nak sure akan dapat haha..nie lah kerja i kalau mommies semua nak tahu..since preggy nie blog, fb, website or pape saje berkaitan pregnancy and baby menjadi kegilaan i skrg...huhu...sampai husband pun dah naik penin..husband siap cakap lagi.."mama nie cerewet la..baby,nanti jangan ikut perangai mama tau"kihkih..tak de lah i bukan cerewet sangat..tapi dek penangan baju2 and accessories baby yang jual dalam fb or website secara online..cute2 and comel2..memang geram la tengok..

Nie antara barang2 setakat nie yang i dah beli secara online..hari2 duk tengok nie, aleh2 memang decide nak beli. Lepas dah tunjuk kat husband dia pun setuju. i nie memang suke beli barang online..tapi kalau boleh, tak bagi dorang pos2 barang tuh. i memang nak pick up sendiri kalau boleh. Huhh..nie barang i booking online tapi pick up kat Bandar Baru Bangi. Sebab kebetulan owner nie memang stay kat Bangi.So, tak jadi masalah la tuk i pick up je barang nie. lagipun dekat sangat dengan umah MIL..:)

Husband dah pesan..mama jangan shopping ikut nafsu ok..baju2 baby tuh tak usah beli banyak2..sebab baby cepat besar..hehe..ok..baik babah...=] lepas nie if nak shopping barang baby kena senyap2..tak leh cakap dengan babah..huhu...]











 -Hunnybee’s -

Thursday, 21 March 2013

Pregnancy and Confinement Set Shaklee jadi pilihan hati...

Assalamualaikum and salam jumaat mommies :)

Hai..hope mommies semua sihat..pejam.celik,pejam celik usia kandungan i sekarang dah nak masuk 30 weeks..Alhamdulillah..syukur sangat2..masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati keindahan dan keajaiban yang Allah S.W.T kurniakan. Syukur Ya Allah, dapat rasa pengalaman menjadi bakal seorang ibu. Sebelum nie, dengar2 cerita dari kawan2 yang dah pergalaman je..tapi alhamdulillah..hari nie, saat nie i sendiri melalui saat2 manis nie. Betul cakap kawan2..saat mengandung memang moment yang paling best..yela..mane tak nye, time baby kick and bergerak tuh..SubhanaAllah..bahagia rasenye hidup. Lagi lah, sekarang nie bile kandungan dah nak masuk 8 bulan..baby dalam perut nie semakin aktif bergerak dan i notice that bile i and husband kacau2 and bercakap dengan baby dalam perut nie, bukan main lagi dye bagi respon...Syukur Ya Allah...dia atas pemberian anugerah yang tak ternilai nie...;)

Oppps..lari topik pulak..actually, nak share dengan mommies semua yang preganancy and confinement set SHAKLEE menjadi pilihan hati i. Setelah puas google and tanya kawan2 sana sini, ramai yang suggest suruh i guna product shaklee nie..last entry set berpantang shaklee ok tak ??

Mommies semua, doakan i dapat menjalankan tempoh berpantang dengan sempurna..huhu..:)


Nie lah pregnancy and confinement set SHAKLEE yang menjadi  pilihan hati i..nie tak complete lagi nie..just nak tambah Vit-C and Lechitin je lagi. Ari tuh nak beli tapi dah abis stok :(

              -Hunnybee’s -

Sunday, 17 March 2013

Pengalaman minum air gula..ngee~

Assalamualaikum mommies..:)

Rindu nak berblogging..Actually, banyak entry nak share dengan m2b semua. New post semua dah save kat draft. Tapi memandangkan masa tak mengizinkan so i tak boleh lah nak publish dulu semua entry tuh..hehe..huhh..nie i nak share dengan mommies semua pengalaman i minum air gula...i pecaye, mommies semua ade pengalaman sendiri kan. Time check-up 6 month kat KKIA, nurse cakap next week datang ye kena minum air gula.perghh...! Time tuh dah mula risau dah sebab sebelum nie banyak baca blog2 mommies yang dah berpengalaman minum air gula nie. Rata2 cakap tak boleh telan sebab manis gilerrr...huhu..kalau minum pun sure muntah balik..takut lah pulak i dengar..kihkih..

Tapi bile difikirkan nie semua untuk kebaikan baby..kena jugak lah cekalkan hati untuk minum.banyak fikir positive.huhu.. i kena minum air gula rabu.so,selasa malam dah start kena puasa.dilarang makan dan minum ok.tapi kalau setakat nak minum air kosong tuh boleh la ye..Awal2 lagi dah pesan kat baby dalam perut.esok mama kena minum air gula.baby tak mau 'kick' mama ye..lepas minum air gula..mama bawak baby makan sedap2..huhu..

Sampai klinik,tepat jam 8am..Ramai jugak yang kena minum air gula time tuh. I ingatkan i sorang je..lepas nurse ambik buku merah.name i di panggil untuk ambik darah.darah kena ambik 2 kali. Sebelum minum air gula dan selepas 2 jam minum air gula..Lepas je nurse ambik darah,dia suruh ambik air gula yang dah dorang sediakan dalam bakul.i tengok akak2 kat situ kecik besar mata masing2,terkulat2 time minum air gula tuh.aduihh..cuak lah pulak i.come on as!  think positive..ngko sure boleh minum punye...glurpp..glurpp..glurpp..!! Alhmdulillah..3 kali teguk dah abis secawan air gula tuh.rase nye memang la manis..dah name pun air gula kan..tapi alhamdulillah i tak muntah.lepas minum i terus balik umah.nak tunggu 2 jam kat klinik pun bosan. Tak tahu buat ape,baik balik umah..boleh rehat2 and kemas2 umah..Lepas 2 jam i pergi balik klinik, kena ambik darah lagi..pergh..! Kali nie i kena ambik darah tempat yang same sebab nurse cakap salur darah tangan belah kanan i kecik..tak pela..i redha..ambik la nurse,tempat same pun tmpt same lah nak wat macamne kan..ari tuh i OFF day sebab nak rest kat umah..tuh lah pengalaman i time minum air gula..ok je..takde muntah.result nye nurse bagitahu next check up.will share and update soon..:)




huhh..1 gelas nie kena abiskan..manis mmg la manis.tapi  ku telan jugak..huhu..



Glurpp...glurrp.!! Alhamdulillah...3 kali teguk i berjaya abiskan..:)



Lepas minum air gula..kena ambik darah pulak..:)



Redha je kena injection tmpt same untuk ambik darah..demi anak mama..mama sanggup lakukan ape saje sayaaang...=]


               -Hunnybee’s -

Monday, 11 March 2013

Tragedi 1.3.13 :(

~Assalamualaikum mommies~

Syukur alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati hari2 yang akan mendatang dengan kesihatan dan kebahagian berpanjangan.ehh...kenapa i jadi sensitif sangat nie?huhu...:( Actually,i nak share something dengan mommies and blogger semua..Last friday,1.3.13 on the way balik rumah dari ofice i ditimpa kemalangan..SubhanaAllah..i tak tahu macam mane boleh berlaku..sekelip mata je..memang i tahu silap i,i langgar 4WD time tuh dekat trafic light Sri Rampai,Setapak..

Time accident tuh i dah tak fikir pape dah melainkan baby dalam kandungan nie je..sebab time accident i tak pakai seatbelt.perut i terhentak kat stereng.FIL yang sampai dulu lepas kejadian,sebab nak tunggu husband lambat dia dari Shah Alam..FIL terus bawak i ke Damai Hospital untuk check kandungan sebab i cakp time tuh perut i senak..masa kejadian,i hanya mampu gosok perut selawat dan baca ayat qursi mohon pada Allah S.W.T agar tak de pape yang berlaku.Sampai je hospital,i terus jumpa Dr.Halim. Kebetulan that day Dr.Halim duty..then,i story lah ape yang berlaku kat Dr. Halim..tanpa lengah Dr. Halim suruh baring sebab nak check keadaan uri..alhamdulillah...uri takde pendarahan dan air ketuban pun masih ok..takde bleeding or leaking syukur alhamdulillah...ya allah!

Untuk nak kan kepastian tahap jantung baby Dr.Halim suruh buat CTG jugak.CTG tuh ape?? haha..i siap tanya husband CTG tuh ape?kami tak tahu..husband cakap buat je la..huhu..dalam kepala nie duk fikir CTG tuk seluk2 haha..lepas nurse pasang2 machine CTG kat perut i siap tanya nurse tuh CTG nie tuk ape?then,nurse tuh cakap..CTG tuh untuk nak tahu jantung baby normal atau tidak.Selain tuh,untuk nak tengok berlaku contraction atau tak pada ibu..So far,everything normal...amin..syukur..:)


Ya Allah,Ya Tuhanku..Kau peliharalah bayi di dalam kandungan ku nie..selama dia berada di dalam rahim ku. Sayaaaaang mama tahu anak mama kuat..sabar ek..kurang dari 10 weeks je lagi mama and babah akan jumpa baby...semoga semuanya dipermudahkan...amin....~




Nie lah keadaan kereta i lepas accident that day :(


Nie time buat CTG dekat Hospital Damai..Alhamdulillah..mama and baby sihat.keadaan jantung baby pun ok dan mama pun takda contraction..



-Hunnybee’s -

Friday, 1 March 2013

Besar nya perut ngko....!!!

~..Assalamualaikum mommies..~

Gemuk, besar, tembam, bulat...pergghhh..sure ramai mommies semua FOBIA dengan perkataan nie semua kan. Jangan cakap mommy, even orang yang belum kahwin pun cukup fobia bile dengar perkataan-perkataan macamnie di ajukan kat diri masing-masing..hehe :)  Nie semua lumrah kehidupan name pun wanita of coz semua manusia yang bernama PEREMPUAN nak cantik, kurus, menawan dan serba serbi lah..

Nie i nak story mory sikit nie..since kandungan dah nak masuk 7 month nie,ramai sangat yang tegur perut i nie besar..besar sangat ke mommies?? Kenapa kalo perut besar tak normal ke? I kan preggy, so ade reason lah kenapa perut besar and badan naik..hehe..betul tak? Ramai yang jumpa i, ask me the same question.."As dah bape bulan?besar nye perut?selalunye orang kalo pregnant baby 1st, perut tak de lah besar sangat...tapi kenapa perut ngko besar semacam. Ko kena control sikit as..nanti dah lepas bersalin susah nak turun berat badan kalo time dalam pantang tak jage betul2..ehh..ye ke? Erm..ntah lah sekarang nie i tak nak stress2 fikir tentang badan naik lah, perut besar lah, pipi tembam  lah dan blah...blah..blah..yang penting i and baby sihat...:) ala...orang nak cakap ape, cakap lah, kita hanya mampu pekak kan telinga je la..huhu..yela..mulut orang kan susah kite nak tutup..now, i nak happy and enjoy je with my pregnancy.....huhu  =]

*chill*



Latest picture #baby bumps 26 weeks#


With my lovely sister..haha..adik lagi besaq dari akak...=)



Terserlah 'kependekan' ku...xpe..lepas pantang nanti boleh lah nak bergaya balik dengan heels bagai..sekarang nie sabar je lah..no heels ok! make up dah malas sangat skrg nie...



Attend my BFF wedding on 23/2/2013..Congrats Nana and Husband. Semoga kebahagiaan yang dikecapi kekal ke jannah..amin...cepat2 dapat baby ye...huhu =]


               -Hunnybee’s -