Thursday, 20 December 2012

Early Pregnancy

Assalamualaikum & Salam jumaat mommy semua...:)

Yepppy Friday! huhh..pagi jumaat yang indah nie..sangat bersemangat i nak update blog..last week nak update blog nie tp diri nie tersangat lah busy disebabkan ade audit kat office.

Okay lah entry kali nie i nak share sikit dengan you all semua tentang ragam i time early pregnancy. Kandungan i sekarang dah nak masuk 5 month..Alhamdulillah :) dah second trimester. pejam celik, pejam celik kan..sekejap je rase nye..almost 4month+ to go i dah nak jadi 'mama'..macam tak pecaye je..hehe..tapi tuh lah hakikat nye..mohon dipanjatkan doa berterusan supaya baby dalam kandungan membesar dengan sihat sehingga selamat deliver.

Nie lah antara buah yang akan i borong bila ade peluang pergi pasar..hehe :)

Kisah early pregnancy, ade orang cakap 3 bulan pertama kandungan kena jaga betul-betul sebab kandungan tak kuat lagi. time 3 bulan pertama nie jugak lah morning sickness menguasai diri..haha..tapi alhmdulillah i tak de lah teruk sangat morning sickness.just pagi je time gosok gigi.sure muntah..pergghh..time tuh tak larat rase macam nak terkeluar semua isi perut.tapi bila muntah nie sebenarnye dia mendekatkan lagi diri kita dengan baby dalam kandungan tuh. Ade orang alahan teruk tak boleh bau perfume lah, tak boleh masak lah.tak boleh bau itu nie..tapi i alhmdulillah tak de pulak rase benda2 tuh semua. sepanjang kehamilan nie tak banyak masalah hope time deliver nanti pun mudah lah...

Nie pulak salad,carrot,tomato mix pulak dengan thousand island and mayo..
perghh..dapat nie benda lain tak pandang da..


Kiwi..salah satu lagi favourite i ok. bagi je lah pape buah kat i..sure i telan..
kegilaanku buah-buahan time early pregnancy..
3 bulan pertama i just tak lalu nak makan nasi. i just nak buah, salad,buah salad and sayur je..perghh..tak tahu lah ape kena dengan tekak nie. hubby suruh makan nasi jugak. katanya nanti baby tak cukup zat. nak gantikan nasi i hanya mampu telan bubur or soup je.yang lain semua buah..hehe...tapi sekarang tidak lagi..selera makan dah ok balik..alhmdulillah..masuk second trimester nie i dah mula selera nak makan nasi balik..makin sihat lah anak mama ye...bukan main selera lagi sekarang nie.tapi stock buah tetap WAJIB ade dalam fridge.nak jadikan cerita beli i dapat lepaskan geram beli buah kat pasar.rm40 untuk buah je i akan beli.i sorang pulak tuh yang hadap..hehe..aii..macam2 ragam lah perut nie..


 -Hunnybee’s -


Tuesday, 11 December 2012

Stretch Marks..Please GO AWAY!!

Alahai rindu nye nak update entry..rasa macam dah lame sangat tak meng'update' blog nie..hehe..ade yang rindu i ke?eh2..perasan nye lahai ngko nie as oi.artis ke ngko nyah.tak de makne nye ade orang nak rindu2 kat ang..hurmm...tak pe lah..bagi sape yang nak bace entry nie..bace la ye..kalo tak nak.just ignore je..

Actly,i tengah risau sangat pasal kehadiran stretch marks..OMG! no2..wahai stretch marks..please...please..please go away! untuk nak sedap kan hati dah puas i men'google'. Actly, stretch marks during pregnancy is normal. so,mummy2 kat luar sana tak payah lah nak risau and stress sangat (ececeh! cakap untuk nak sedapkan hati sendiri) Tapi serius la..you all nak tau tak, bila baby makin membesar, kulit kita makin jadi regangan that's normal. kalau nak jadi mama,kena lah terima and hadap semua nie. Bila i bagitahu husband pasal stretch marks nie husband cakap normal lah tuh.tuh makna nye baby kite sihat dan makin membesar. mama jangan lah risau..hehe..i tahu husband cakap macam nie sebab nak jage and sedapkan hati i je tuh..huhu..tapi ade betul nye jugak..mama tak kisah sayang..yang penting anak mama sihat membesar dengan sempurna dalam perut nie.



Currently, im using bio oil. bio oil nie memang dari dulu lagi i pakai.sebelum kawin time study dulu dah mula pakai Bio-oil nie. then,since awal permulaan dapat tahu i pregnant.time tuh 5 weeks i dah mula sapu bio oil kat perut,pinggul,lengan and breast.memang lah time nie tak de lagi strectch marks.bak kata orang
"prevent is better than cure".



But now, kandungan dah masuk 4 month rase macam bosan pulak nak teruskan pakai Bio-Oil..saje gedik2 nak tukar product lain.survey punye survey, i berkenan dengan 2 product nie..huhh..nie dia. Earth mama Angle Baby's Natural stretch oil. Nie pun i terbaca dekat blog Dr.Halina.dari sini lah i terpengaruh nak mencuba product nie..Dr.Halina cakap product nie ade jual dekat The Curve.Lagi satu product yang i sangat suke dan berkenan  Cold Pressed Virgin Coconut Oil by Tanamera Postnatal. Product tanamera pun ok jugak..aiyaa..nie yang buat confuse nie.tadi i baru pas call center tanya mane stokis yang paling dekat i boleh  dapatkan product tanamera nie.dorang pun cakap kat Dynas Butik kat The Curve.So,ape lagi weekend nie boleh la bodek suami..ajak pergi The Curve survey 2 product nie..yehuuu...:)




For more detail tentang product nie.boleh tengok link nie www.babydash.com.my and
hazelbeautyfashion.blogspot.com








                                             -Hunnybee’s -