Monday, 21 January 2013

Dilema tempat bersalin

Assalamualaikum mommies~

Dah lama tak berblogging kan?? erm..ntah lah sejak kebelakangan nie,badan rasa letih je.Selalu balik dari ofice lepas masak untuk suami,solat mghrib and isyak.Lepas solat isyak je dalam pukul 10pm..mata dah mula mengantuk.badan terase cepat lemau sangat.since dah nak masuk 6 month nie.berdiri lama sikit kaki dah mula naik lenguh..nasib baik dapat suami yang memahami.selalu dia suruh i rest and tido awal..:)

So,ari nie ade mood untuk i update blog.Entry kali nie i just nak share dengan mommy to-be semua yang i dah buat survey 2,3 hospital untuk i deliver nanti. i start survey hospital nie since kandungan 3 month lagi.nie gara2 MIL lah sibuk duk tanya i nanti nak deliver kat mane.huhu..i and suami langsung tak fikir pun lagi nak deliver kat mane.sebab time tuh kandungan terlalu awal.tapi bila kandungan dah nak masuk 6 month nie mula lah pening2 duk fikir kat mane nak deliver nanti.Nie i nak share 2,3 hospital yang i dah buat survey..

1) Damai Service Hospital, Taman Melawati
- Hospital nie paling dekat dengan rumah i. i and hubby dah pergi hospital nie tanya maternity package yang dorang provide dan yang paling penting kos sepanjang tempoh berada di hospital. MIL pun pergi hospital tolong i survey kan, coz MIL cakap senang deliver kat sini.dekat dengan rumah.pape senang.maternity package 2D1N normal delivery around 1300+ incase kena induce/epidural or tak de pape kes pun still around rm2k.Kalo czer around 5-6k..ok lah kan..compare dengan An-Nur my cousin baru je deliver czer kena charge dah nak dekat 10k..hambek ngko..x mampu mak nokk...!!

2) Ampang Puteri Specialist Hospital
- Hospital nie nak kata dekat tak lah dekat sangat.tapi boleh tahan la..kalo dari rumah i nak ke Ampang tuh you all tau je la kan Jln Ampang tuh macamne jamm nye.buat nye kalo dah nak bersalin sangat jalan pulak jamm macamne? huhuhu...mau nye bersalin dalam kereta.tak nak la...KPJ Ampang Puteri service memang terbaik, hospital bersih tapi quite expensive sikit..nie jugak salah satu hospital yang ade dalam list i and hubby. Below detail maternity package Ampang Puteri Specialist Hospital :)

Maternity Package 1 (4 Bedded)RM 2,050.00
Maternity Package 2 (2 Bedded)RM 2,350.00
Maternity Package 3 (Single Room)RM 2,650.00


The package includes of the following:

  • Normal delivery
  • 3 days & 2 nights stay
  • O & G fees for delivery charges and paediatric check-up by paediatrician
  • Neonatal screening for blood group, G6PD and TSH

This package is exclusive of:

  • Government tax
  • Any complications
  • Pre-natal care for mother by O & G consultant
  • Other laboratory services
  • Diagnostic Imaging
  • Pharmacy items: Prostin & Narcan (Optional)                                         


3) An-Nur Specialist Hospital, Bangi
    - Hospital An-Nur dulu time sebelum preggy selalu berangan nak bersalin kat sini.yela dekat sangat dengan umah MIL.depan rumah je kot.dekat traffic light Seksyen 9, Bandar Baru Bangi tuh. tapi bila my cousin baru je deliver last 3 month czer kena charge sampai nak dekat 10k.terus cancel.MIL pun cakap tak payah lah sebab bilik pun kecil,sempit sangat.kita bayar mahal2 biarlah nak yang puas hati.betul tak? baru lah berbaloi sikit..:)

4) Pusat Perubatan Universiti Malaya
- Nie yang first hospital hubby suggest sebab katanya officemate hubby wife dorang ramai yang deliver kat sini. Kami nak ke hospital nak tau package tak berkesemptan.Kebetulan my friends punye auntie nurse kat sane.i terus la call auntie dia. Auntie dia pulak tak suggest bersalin kat situ sebab husband tak boleh masuk katanya.huhu..tak nak lah i.Bagi i,time kite kat Labour room tengah duk menahan kesakitan tuh,biarlah suami ade kat sisi kan. baru lah bersemangat sikit nak 'push' huhu...

5) Pusat Perubatan Islam Az-Zahrah, Bangi
- Nie salah satu nye islamic hospital selain dari Hospital Pusrawi. Hospital nie pun dekat dengan rumah MIL, Seksyen 9 jugak.sederet dengan shop lot An-Nur Hospital. package boleh tahan mahal jugak la. nie reject sebab jauh,i stay and keje KL. In case kalo emergency nak deliver sangat. Boleh tahan jauh jugak tuh nak ke Bangi..phewww~

6) Hospital Ampang
- Nie hospital i pernah survey jugak.Government hospital.tapi hubby and MIL tak nak i deliver kat government hospital.sebab dorang ngeri dengar macam2 kes kat government hospital nie.But for me,i tak kisah bersalin kat mane2 pun same je.sakit yang rase pun same je.yang penting baby selamat deliver, sihat dan selamat keluar.myb kalo deliver dekat government hospital nie invironment and service berbeza lah sikit compare dengan private hospital kan.So,i patuh arahan dan kehendak hubby.i bukan apa,kesian kan hubby sebab kalo kat private hospital kos  tinggi la sikit.tapi bak kata hubby.jangan risaukan pasal duit and kos semua tuh,i jangan fikir.ape yang i perlu fikir lahirkan baby dengan selamat.hubby nak kan mama and baby yang bakal lahir nanti selesa,thanks you so much babah..mama love u so much !!


P/S : i choose Damai Service Hospital, Taman Melawati :)

-Hunnybee’s -





Wednesday, 9 January 2013

:: Supplement vs Vitamin ::

Assalamualaikum preggy mommy. Actually, banyak sangat story yang i nak share dengan mommy to-be kat luar sana. Lain orang lain experience kan time pregnant. i just nak share knowledge tentang supplement and vitamin yang i amalkan during my pregnancy.

Alhmdulillah..next week my baby turn to week 20 =) syukur..last check up doctor cakap baby sihat and active. Mama and babah happy sangat bila tengok baby movement dalam tummy mama.that's the best moment i 've never and ever forget! okay,jom tengok and cuci mata review yang i buat tentang supplement and vitamin yang i amalkan. Ini semua untuk kebaikan baby. Mommy2 kat luar sana pun sama kan,semuanya nak kan yang terbaik untuk anak yang bakal lahir nanti..same lah macam i jugak..:)

1) Folic Asid
- Nie daily basic supplement untuk support fetus development. Actually, folic asid nie i dah start ambik 1 month after married. ermm..ntah i dengar2 orang cakap pengambilan folic asid nie preparation awal untuk pregnant. i pun try je lah makan. Alhamdulillah rezeki after 2 month amalkan makan folic asid nie i dikurniakan rezeki.amin...tapi last week, time pergi check-up dengan Dr. Halim,dia suruh i stop makan obimin dulu.Katanya obimin perlu dimakan bila kandungan mencecah 5 month above. takut baby terlalu besar pulak nanti..huhu..So, buat masa sekarang i proceed folic asid je dulu.start week baru nak makan obimin balik..




2) Obimin
- First time check-up dekat KK masa tuh kandungan 6 weeks, nurse kat KK dah bagi makan obimin. Mula-mula pergi Klinik Idham,Melawati time tuh nak sahkan pregnant.Doctor kat Klinik Idham tuh pun bagi obimin suruh makan. So, i makan je lah..Obimin mengandungi iron,vitamins (A,B6,B12,C,D,B5),asid folik,kalsium,zat besi,iodin. Doctor panel hubby pun bagi obimin nie jugak suruh makan. Then,bila dah start check-up kat Dr.Halim kat Damai Hospital. Dr.Halim cakap early pregnancy tak perlu makan obimin..after 5 month baru proceed makan balik..



3) Calsium
- Nie i dapat time check-up dengan Dr. Halim..dia cakap baby memerlukan banyak calsium untuk teruskan  pembesaran.Sometimes, apa yang ibu makan baby tak dapat khasiatnya. So,pengambilan pil2 calsium nie
 In Sha Allah akan membantu baby untuk daptkan lebih calsium.




4) Noreen Fish Oil
- Yang nie i dapat time scan dekat Klinik Fauziah ,Ampang. Doctor kat sana cakap fish oil nie bagus untuk perkembangan otak baby..'cell development'. Fish oil nie doctor recommended dari early pregnancy sampai lah deliver,even time breastfeed pun boleh amalkan makan fish oil nie. banyak kebaikannya :). Doctor kat Klinik Fauziah nie pulak bagitahu.fish oil nie brand pape pun boleh untuk di makan. Kebaikan dan kelebihan dia same je..yang penting FISH OIL :)


5) Provas Fishcaps
- Huh! nie pulak sejenis fish oil jugak lah..nie pulak doctor yang i pergi check-up dekat panel Klinik hubby yang suggest. Doctor nie pun cakap fish oil nie bagus untuk diamalkan nanti kulit baby cantik katanya =) perkembangan otak baby pun bagus dan sihat. Hubby excited dengar kebaikan fish oil nie. So,dia suruh i amalkan makan supplement nie sampai 9 bulan. Tapi i rase, brand nie mahal sikit lah sebab ari tuh time check-up doctor bagi obimin and fishcaps nie je dah rm98+ for me mahal sikit la..kesian babah..tapi babah tak kisah.babah cakap apa saje untuk baby..thanks babah..love u!


6) Iron tablets
- Nie pulak i dapat time check-up kat KK. time tuh doctor bagi iron tablets nie suruh i makan sebab HB turun sikit. Selain dari banyak kan makan hati ayam,kerang, bayam,kangkung or sayur-sayuran hijau. Pengambilan iron tablets nie boleh membantu untuk menaikkan kadar HB..




7) Anmum Materna
- Dengar je susu i terus je rase mual nak muntah.hehe.serius,i bukan jenis pengemar susu.before pregnant segala jenis susu yang colornya putih i tak kan minum..haha..terukkan i nie..tapi serius lah..tekak memang tak boleh terima..i just boleh minum susu pekat,or whatever susu flavor strawbery and chocolate je ACCEPT vanila yang colornya putih i tak kan minum.Tapi since pregnant nie, i dipaksa oleh hubby untuk minum susu. nak tak nak i kena lah jugak minum. kadang mengelat jugak, tapi untuk nak pastikan i minum susu.hubby yang akan buatkan untuk i time2 malam before tido..hehe..dengan cara paksaan macamnie baru boleh minum kot..(konon nak manja2 lah tuh..~ngee) Untuk susu nie i start minum since 5 weeks pregnancy. Dapat tau pregnant je hubby terus pergi beli susu Anmum Materna flavor Chocolate. Alhamdulillah...i serasi dengan susu Anmum nie. tak sangka boleh pulak minum.susu nie tak muak dan kurang manis..sedap...!!!



8) NeuroGainPB
Ini adalah supplement tambahan baru i beli semalam..huhu..Dari hasik google and review dari blogger mommy,ramai yang makan NeuroGainPB nie.bagus katanya :) kebaikan dan kelebihan dia sama macam fish oil lain jugak. Ade yang cakap perkembangan otak anak lepas makan nie lebih cekap,lebih peka,active and mudah untuk menerima arahan/dengar cakap. i pun apa lagi, dah jatuh hati dengan neurogain nie.Lepas dah puas google i bagitahu hubby. Hubby pun semalam terus ajak g Caring pharmacy kat Melawati. Harga rm51.any mommy yang tau kat mane lagi boleh dapat kan supplement nie dengan harga yang murah lagi? sebab i dapat tahu ada yang beli below rm50..kat mane beli tuh? mane2 mommy yang tahu boleh share..sharing is caring..:) i ingat nak terus amalkan makan NeuroGain nie untill 9 month..In Sha Allah...
For more info boleh tengok kat sini NeuroGainPB :)





Nie lah rutin harian i.hari2 kena makan supplement and vitamin nie.Semua untuk kebaikan  baby. Mama doakan anak mama sihat ketika lahir nanti. Tak salah untuk kita berusaha ke arah kebaikan, semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak mereka.Kita usaha selebihnya kita serahkan pada Allah S.W.T..Semoga Allah mempermudahkan segala urusan sepanjang tempoh kehamilan sehinggalah bersalin..aminn....


-Hunnybee’s -

Thursday, 3 January 2013

Yay! tanamera item dah received =)

Assalamualaikum...urwgghh...hari nie seriously, memang tak de mood nak pergi kerja.mane tak nya, dah syok kot cuti 4 hari.So,ari nie nak bangun pagi nak pergi kerja sikit punya liyat..huhu :) erm..ntah lah tak tahu badan sekarang rase cepat letih lah..mengah..sekarang kalau masak kat dapur pun dah tak boleh nak berdiri lama sangat. kang mula lah kaki lenguh dan sakit.So,masak setakat mana yang termampu je lah..Opppss...! apa yang i merepek nie..melalut la pulak..hehe..just nak inform mummy out there barang yang selama nie i carik dah dapat dah pagi tadi.huhh..setelah puas mencari finally dapat jugak.my previous post Strecth mark! PLEASE go AWAY! last 3 weeks i pergi The Curve semata-mata untuk nak beli VCO tanamera nie.puas pusing2 akhirnya jumpa jugak Dynas Nursing Boutique.i and husband boleh pusing2 The Curve tuh sebab tak tahu pulak yang Butik Dynas nie dekat Centre Court.puas mencari.dah sampai kedai pulak. kami hampa sebab item tanamera yang dijual kat situ hanya set bersalin je. Dorang tak jual loose product..kecewa lah i..:( dah lah pergi The Curve semata-mata sebab nk carik VCO nie.

Lepas balik dari The Curve i gigih google and carik kat FB any person or butik yang jual tanamera.Then,finaallly i bought it dekat Facebook Ashiq Inn Spa lepas bermsg dekat fb dengan akak nie.dia recommend i brown body soap.katanya bagus.hehe..i pulak jenis pantang kalo orang cakap product nie bagus.terus lah nak mencuba.lagipun takde lah mahal sangat..sabun rm15 n VCO rm36.postage kos rm6..So,total rm57 ok lah kan..=)



 

-Hunnybee’s -