Tuesday, 26 February 2013

Baby movement =]

#Wednesday Wordless#

Assalamualaikum mommies..:)

Hari nie bosan kat ofice..pagi2 macamnie.tetibe mood tengah baik pulak nak update blog.haaa...i ade satu story nak share dengan mommies semua..hehe..i tak tahu kenapa i excited sangat nak share dengan semua pasal benda nie.nak tau ape? haha..last 2 days, i dengan husband kacau2 baby guna torchlight.Nak tau tak, yang baby bagi respon positive..so sweet! Mula nye, husband pegang torchlight..then,i cakap dengan husband, dari pembacaan i..bila usia kandungan mencecah 25 or 26 weeks, baby dah mula peka terhadap cahaya. Dari blog2 mommy yang i baca jugak, ade yang dah pernah buat..then, memang betul baby bagi respon..So, i dengan husband ape lagi..sangat teruja lah nak mencuba kacau2 si kecik dalam perut nie..kihkih..mula2 time 1st time husband suluh baby tak bagi respon..lepas husband kacau2 lagi, baby mula tendang perut i..uishhh..memang terkejut di buatnya. Pastuh, husband gerak2 kan lagi cahaya tuh..seriously, memang real nampak baby tuh bergerak ikut cahaya lampu tuh...SubhanaAllah...terkejut besar kami..siap gelak2 lagi...haha kelakar pun ade..kesian anak mama..kena kacau dengan babah and mama ek..kesian dia nak tdo pun tak lena ek, silau eh..sorrry sayaaanng..ok lepas nie babah and mama tak kacau baby dah...But, alhamdulillah..mama syukur dan happy sangat bila baby bagi respon macam tuh. Baby macam faham je, mama and babah cakap kan....dan sangat sweet bila babah asyik ajak baby borak je..huhuhu...can't wait to see u sayaaannng..mama and babah excited ! :)

SubhanaAllah..ku bersyukur diatas nikmat kurniaan yang telah kau berikan.Besar dan ajaib sungguh alam kandungan yang  Allah S.W.T ciptakan..Kadang2 terfikir jugak macamna boleh ada lagi satu nyawa kat dalam perut nie.SubhanaAllah..nie semua kerja dan kuasa yang 
Maha Esa...


Sedikit info tentang kandungan :-
        Source: Google image

1. Talk to Baby Your growing baby can hear you, so talking to him or her is a perfect way to begin your relationship with your little one. Talk to your baby about what you’re doing, where you’re going, what you want to show him or her once born – the possibilities are endless. You might think you sound crazy walking around talking to yourself, but the reality is that you’re talking to your baby, and your baby can hear you. Once born, he or she will recognize your voice and you’ll feel a strong bond from all that talking you guys did!
2. Read to Baby Just like talking to baby, reading to baby is a great way to interact with your soon-to-be cutie. You can of course read classic stories, poems, nursery rhymes, and the like. But, you can also read out loud whatever you’re reading for yourself. The important thing is that baby is hearing your voice and learning new vocabulary at the same time!
3. Play Music for Baby With both of my pregnancies, I would sit with headphones on my belly and play music for my babies. I would play all types of music, not just lullabies and classical music, but also music I listen to normally. Once you start feeling Baby’s movements, you’ll notice Baby tends to move in response to music you play, which is always fun. In addition, you can also sing to Baby, giving him or her another opportunity to hear your voice!
4. Massage Baby It’s a natural tendency for soon-to-be moms to rub their bellies, but sometimes you can intentionally do so and give your baby a bit of a massage. It’s a great way for you to relax, but more so, for Baby to feel your touch. Again, as you begin to feel Baby’s movements, you’ll notice that Baby responds to your touch. Sometimes Baby will wiggle away from you if he or she doesn’t want to be bothered. But, other times, you might get lucky and realize that baby moves towards you!
5. Play Peek-a-Book with Baby and a Flashlight This was probably my favorite way to have fun with my unborn babies! I would grab a flashlight and shine the light onto my belly. This works best later in the pregnancy after you can feel Baby’s movements, and especially when you can actually see your baby moving through your skin. As we explained to our girl when I was pregnant with her baby brother, Baby sees the light in much the same way as you see sunlight when you close your eyes. Lots of times, Baby will follow the light wherever you shine it. It’s a lot of fun to see and feel Baby moving along chasing the light. It’s also a super fun way to get any older siblings involved and interacting with their soon-to-be brother or sister!



" Ya Allah Peliharalah anakku selama dia berada dalam kandunganku, Dan sembuhkanlah ia, Engkaulah Maha Penyembuh, tiada penawar melainkan penawar Engkau, penawar yang tidak lagi mengundang sebarang penyakit, Ya Allah keluarkanlah dia dari kandunganku pada hari kelahirannya secara mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah bayiku sihat, sempurna, pintar, berakal, berpengetahuan, cerdik, beriman serta soleh. Ya Allah perelokkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya, merdukanlah suaranya untuk membaca al-quran dan al-hadith dengan berkat Muhammad S. A. W Aminn..."



-Hunnybee’s -








Thursday, 21 February 2013

Baby boy or girl :)

Assalamualaikum...

hai peeps...salam jumaat!

Hari nie i tergerak hati nak share dengan mommy semua tentang gender baby kami. Last month time monthly check-up dengan Dr. Halim..mama and babah excited nak suruh Dr. Halim scan baby, sebab kami dah tak sabar nak tahu gender baby. Ade setengah orang kalau baby 1st nie dorang tak nak scan kan.sebab dorang cakap anak pertama tak kisah lah boy or girl..Tapi lain pulak bagi i and husband.kami excited sangat2 nak tahu gender baby.sebab kami kuat mengatakan baby kami its a BOY! haha..babah lah over confident..mama ok je...time scan tuh pun, babah yang paling excited tanya doctor. dah boleh nampak ke jantina baby doctor?? haha..babah2..tak menyabar..:) Then, Dr. Halim cakap..kite try scan dulu..Kalau ade rezeki boleh lah nampak..sebab normally kandungan 20weeks+ nie memang dah boleh dapat tahu gender dah..Alhmdulillah...

Lepas Dr.Halim scan ukuran panjang badan, kaki, dan ukur lilit kepala..Dr. Halim cakap ukuran baby normal dan selaras dengan usia perkembangan dia..Alhamdulillah...So,means date last period yang i bagi memang tepat lah..Lepas Dr. Halim scan ukuran badan dan check jantung semua ok..Then, dia cakap jom kite tengok pulak gender boy or girl..mama dah tersengeh2 tengok babah..puas Dr. Halim scan nak dapatkan bahagian yang tepat untuk tahu jantina. tapi baby nyorok2 lah..baby malu2 eh nak tunjuk kat babah and mama..padahal sebelum pergi jumpa Dr. Halim tuh mama dah siap gosok2 perut lagi. pujuk baby cakap jangan malu2 tunjuk kat mama and babah...hehe :)

Lepas 10 minit, Dr. Halim dah nampak 'tut' baby...hahaha..FINALLY!! Dr. Halim cakap tak nampak pistol pun..hehe..kalau boy,of coz clear akan nampak pistol nya..tapi Dr. Halim just bagi kemungkinan 60-70% is a GIRL..tapi tak sure lagi lah sebab tak berapa nampak sangat.So, Dr. Halim suggest time 7 month means 28weeks scan lagi sekali. Time nie memang confirm clear boleh nampak gender baby..

So,next 2 weeks mama akan booking untuk buat scan 3D/4D untuk nak confirm kan gender baby.Baby...jangan segan2 malu2 tunjuk kat mama and babah tau..can't wait to see u sayaaannng....
babah selalu cakap.."babah dah tak sabar nak jumpa baby,baby cepat lah kuar..nanti babah boleh bawak baby jalan2..main game dengan babah" hehe..i gelakkan je..layan karenah suami.see..nampak tak kat situ yang suami nakkan baby boy..hehe..=)

Tunggu ye.next 2 weeks insyaAllah i akan update entry seterusnya and insyaAllah akan upload picture 3D/4D yang akan kami buat tak lame lagi..


Credit by In.gender.com


"Ya Allah Peliharalah anakku selama dia berada dalam kandunganku, Dan sembuhkanlah ia, Engkaulah Maha Penyembuh, tiada penawar melainkan penawar Engkau, penawar yang tidak lagi mengundang sebarang penyakit, Ya Allah keluarkanlah dia dari kandunganku pada hari kelahirannya secara mudah dan selamat, Ya Allah jadikanlah bayiku sihat, sempurna, pintar, berakal, berpengetahuan, cerdik, beriman serta soleh. Ya Allah perelokkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya, merdukanlah suaranya untuk membaca al-quran dan al-hadith dengan berkat Muhammad S.A.W Amin..."



-Hunnybee’s -








Review Brown soap and VCO by Tanamera

#Friday Wordless#

Semakin aktif berblogging sekarang..hehe..mood tengah ade,memang best lah nak buat entry macam2.Lagi-lagi sekarang nie asyik duk 'gugel' macam2 tentang pregnancy, berpantang and yang paling best hari2 wajib i tengok website or facebook orang yang jual barang2 baby secara online nie..perghh...!! Memang boleh meroyan kejap tengok barang2 baby nie u'ouls..comel2..! Sampai husband dah mula tegur "mama nie asyik duk tengok barang baby je"..hehe :) skrg nie kalau kuar pun i sure akan ajak husband cuci2 mata kat children deparment.tak beli pun xpe,yang penting dapat tengok2 pun dah puas dah sebab cute sangat la..

Ehh2...ape yang i merepek nie..entry nie niat i nak share a good news untuk M2B semua regarding review tentang product yang i sendiri start pakai since last 3 month..previous entry Brown Soap and VCO Tanamera

Here's the story :- 
Last month pergi check-up kat Hospital Damai,jumpa doctor Halim.time tuh kandungan 23weeks+..Lepas Dr. Halim check tekanan darah and urine semua.alhmdulillah..everything normal..syukur..:) Then,Dr. Halim suruh baring  sebab nak tengok baby..wahh..time nie part yang paling mama suke..sebab mama and babah boleh skodeng baby dalam perut..hehe..

Time nak scan tuh,Dr. Halim selak baju..dia terkejut sebab perut i cantik..huhu..(nie bukan nak puji diri sendiri tau) memang betul tak tipu.yang paling best Dr. Halim siap panggil husband lagi suruh tengok perut i.Dr. Halim bagitahu husband.cantik perut dia.bersih.takde stretch marks..(sedikit bangga i di situ..hehe..husband pulak tersengeh2..=] Then, Dr. Halim cakap normally kalo orang pregnant, kandungan dah nak masuk 6 month, akan ade stretch marks or line2 kat perut color merah or hitam2..tapi i so far memang xde langsung tanda stretch marks tuh skrg.alhamdulillah...:) 

Dr. Halim tanya i pakai product ape..i dengan pantas je jawab..i pakai virgin coconut oil and brown soap..hehe..Dr. cakap..yess..! that's good..continue pakai and hope stretch marks i tak kan ade lah sampai 9 month :)

So,M2B out there...Tanamera Brown Soap and Virgin Coconut Oil is highly recommended..i memang amalkan nie setiap hari..Time mandi pakai brown soap..then,lepas mandi terus sapu VCO pada bahagian2 tertentu expecially dekat perut,breast,paha and lengan.

Just nak share lagi dulu  before pregnant,dekat lengan i ade bintik2 merah macam ruam.since amalkan brown soap tuh.alhmdulillah...kurang sikit merah2 tuh.kulit pun rase macam licin je..yang paling best,husband dah tak tegur dah..before this,husband ade tanya2
jugak nape bintik2 tuh..tapi i just cakap myb ruam kot..huhu..:)


Nie pulak i beli kebetulan jalan2 kat CM..tak sangka pulak kat CM ade kedai Tanamera..So,after this tak payah susah nak beli online..direct pergi kedai terus senang....:)




Tungku baby nie boleh mengatasi masalah kembung perut baby masa dalam pantang


Love...Love..Love Tanamera product! For more info boleh tengok sini Tanamera.com :)


-Hunnybee’s -

Wednesday, 20 February 2013

Set berpantang SHAKLEE ok tak??? =]

#thursday wordless#

Assalamualaikum mommies..again..again..and again entry pasal pregnancy..:) i harap m2b or mommies semua dapat lah bantu i buat keputusan nak pilih set berpantang ape yang akan i pakai tak lame lagi...Seriously, bila kandungan dah mencecah 7 bulan nie..i dah mula pening2 fikirkan set berpantang ape yang bagus dan sesuai untuk i..:)

Hasil dari google and baca blog mommies yang dah banyak experience nie..i tertarik sangat dengan set berpantang 'SHAKLEE'. Even banyak sangat produk yang ade di pasaran skrg..dari yang luaran sampai lah yang dalaman macam2 brand lah..memang buat i confuse untuk memilih. Tapi semuanye bergantung pada diri sendiri.tepuk dada tanya selera dan yang paling penting sekali ikut kemampuan dan bajet masing2...huhu :)

Ape yang buat i tertarik sangat dengan produk shaklee nie?? Haaa..sini nak habaq mai..set berpantang shaklee nie more too supplement/vitamin actually..bukan jamu. So, in case kalau baby kena jaundis kite still boleh makan set berpantang nie.kalau jamu kan panas.kalau kite teruskan makan..takut effect kat baby..kesian tau..lagi satu, yang paling i suke penggunaan ESP and set berpantang nie boleh banyakkan susu.nie paling best..sebab i memang plan nak full breastfeed nanti..InsyaAllah..:) lagi satu,ESP nie boleh buat kulit cantik..haaa..tang nie i sangat suke..suke..suke..(nie hasil dari pembacaan dari mummy2 blogger)

Ramai yang cakap ngn i, kenapa tak stick 1 product je. sebab sekarang i pakai product tanamera since 3month+ pregnant.bukan kata set bersalin tanamera nie tak bagus. tapi i tengok, item dalam set bersalin tuh..ade tapel,minyak herba, vco,virgine herbal wash.semua tuh untuk kegunaan luaran.lagipun air akar2 kayu and tapel tuh semua MIL dah prepare untuk i. so,buat ape i nak beli lagi. kang membazir pulak tak pakai kan?? Lagipun kalau nak item tanamera nie boleh beli loose..so, tak jadi masalah la..

So,sekarang i rase memang dah confirm nak ambik set berpantang SHAKLEE and luaran pulak i pakai tanamera. Husband dah bagi duit nie..haha..so,ape lagi..beli je lah..kan?kan? Nanti kalo cantik,kurus and sihat untuk suami jugak..ececeh..! :) mommies mane yang ade experience dan pernah pakai set berpantang shaklee and tanamera nie..boleh review sikit tak?? :)





-Hunnybee’s -

Wednesday, 13 February 2013

Barang pertama untuk baby :)

Assalamualaikum mommies..:)
Huhhh..entry nie dah lame sangat bersarang kat draft..nak publish tapi masa tak mengizinkan..huhu..nie pun sebab dah bosan sangat kat rumah while waiting for my hubby balik dari kerja sambil2 tengok tv,jari duk menaip blog kat note nie..

Just nak share dengan M2B semua barang pertama yang i beli untuk baby. Actually, nie semua nie tak planned..hehe..Tujuan utama, nak temankan husband beli iphone kat The Curve. So,alang2 dah sampai The curve i ajak husband cuci2 mata kat IKEA. i nie kalau dah pergi The Curve tuh tak sah kalo tak singgah IKEA. tak dapat beli barang pun takpe, yang penting dapat cuci2 mata. Pastuh, mula la berangan macam2..aii..tuh lah perempuan kan..mmg dah lumrah..Lagi satu, perkara wajib bile dah pergi IKEA ialah makan meatball and chicken wing..huhh..heaven..:)

Time cuci2 mata tuh mata i nie tertarik dengan bath tub baby..telik punye telik. memang i berkenan. dalam hati memang dah nak beli da. tapi fikir balik macam terlalu awal lagi nak shopping barang baby nie. Then, i mintak pendapat husband.Husband cakap kalau dah berkenan beli je lah.. so,husband dah bagi 'green light' i pun dah tak fikir panjang dah..terus grabbed la..bukan setakat bath tub je.i beli baby blanket,bakul yang cute tuk letak toys baby.yang lain ade lah beli sikit  barang rumah. Thanks babah layan karenah mama...=]


Nie lah bath tub yang kami beli kat IKEA tuh..:)


See..bath tub nie i tengok ade ciri2 keselamatan lah sikit..ececeh..tengok tapak bath tub tuh ade getah..so, tak de lah licin sangat nanti..


Nie lah antara barang pertama yang kami beli untuk baby..*excited kan mama and babah nie..:)

Babah kena dera bawak barang2 nie..=]


Nie pulak perkara dan benda wajib yang i and husband makan bila dah sampai IKEA..



-Hunnybee’s -

Wednesday, 6 February 2013

Khasiat Buah dan Jus Delima untuk ibu mengandung

Assalamualaikum mommies :)


Alhamdulillah..syukur masih diberi peluang untuk terus bernafas menikmati nikmat kurniaan ciptaan Allah s.w.t. Syukur alhmdulillah jugak masih diberi kesihatan yang baik.baby dalam perut nie pun alhamdulillah sihat membesar dengan baik.Last check up kat KKIA 15 Januari lepas. Dapat dengar jantung baby. alhmdulillah everything normal. anak mama sihat..mama and babah happyy...!

Untuk entry nie, i just nak share serba sedikit info kepada mommy to-be out there mengenai khasiat dan kebaikan mengamalkan buah delima dan jus delima ketika mengandung. Actually,before this i pun tak tahu sangat pasal kebaikan delima nie. After 2 month pregnant baru lah oficemates bagitahu yang buah delima nie banyak khasiatnya. i pun ape lagi terus lah 'google' sana sini.carik info mengenai kebaikan buah delima and jus delima. Rata-rata bloggers yang dah jadi mommy ramai yang tahu tentang khasiat dan kebaikan delima nie. i pun ape lagi,terus bagitahu husband suruh dia carik buah and jus delima.husband cakap, dia akan usaha untuk carikkan. Lepas 2,3 hari mencarik tapi tak berhasil. i saje lah post kat FB.tanya lah kawan2 mane boleh i dapatkan buah delima and jus delima nie.Kebetulan pulak, kawan time i study kat PUO dulu bagitahu yang adik dia sekarang kat Mekah, dekat sane ade jual buah delima. Buah delima mekah lagi bagus dan sedap katanya. i pun ape lagi terus lah order dengan kawan i tuh.siap tempah kurma nabi lagi..sekilo rm95. InsyaAllah i cume usaha mahukan yang terbaik untuk anak yang bakal dilahirkan nanti..:)

Memandangkan nak tunggu delima dari Mekah lame sangat. Kebetulan ari tuh, i lunch kat Sogo. Lepas lunch, jalan2 kat supermarket bawah tuh.terjumpa lah buah delima.apa lagi terus lah beli 2 biji..sedappp...Then, ari tuh i pergi makan nasi beriyani kat Restoran Ruz Aladin Jalan Ampang, kat kaunter bayaran restoran i nampak ade jual jus delima. i beli 2 botol.Kata cashier restoran tuh, ramai jugak yang beli jus delima nie. Jus delima nie di datangkan khas dari Iran. rase nye sedikit masam. berbeza dengan buah. buah sedap dan manis sikit. Jus delima kalau nak lagi sedap minum sejuk2..


Tengok isi delima nie...merah..sedap...menyelerakan :)


INFO :-

Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran). Antara khasiatnya adalah :-


  • MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
    • Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.
  • DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI 
    • Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.
  • MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
    • Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki sel yang rosak. Delima mengandungi 'flavonoids' dan 'polyphenols' yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.
  • MERANGSANG TENAGA BATIN
    • Jus delima kya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga dapat mencegah ketidaksuburan dan kemadulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra' dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.
  • MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN
    • Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.
  • MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
    • Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima 3 bulan dapat merendahkan atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. "Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksidan yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis".
  • MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MOCROBICIDE
    • Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat meyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan sernagan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.
  • MENGELAKKAN KANSER KALENJAR PROSTAT
    • Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kalenjar prostat. Kebayakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.
  • DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
    • Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Winsconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.
  • MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
    • Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.
  • MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
    • Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.
  • MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyayuk)
    • Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer's daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.
  • MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
    • Kandungan asid askorbik ( vitamin C ) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.
  • MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN
    • Delima mengandungi 'potassium' yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitamin-vitamin A, B1, B2, B3 dan C. Mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.
  • DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
    • Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
    • Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
    • Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
    • Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
    • Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  • MELINDUNGI OTAK BAYI
    • Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.
  • LAGI KHASIAT DELIMA :-
    • Melawan penyakit gaut
    • Mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak
    • Merawat 'sinus'
    • Meningkatkan tenaga
    • Menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan
    • Mengatasi penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya
    • Menormalkan fungsi hati
    • Menstabilkan peredarah darah
    • Merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi
    • Mencuci darah kotor


i beli 2 biji kat Sogo..sebijik RM5.40..nie semua untuk kebaikan anak mama dalam perut nie...=)

Jus delima nie i beli dekat Restoran Nasi Beriani Ruz Aladdin dekat Ampang. Jus nie didatangkan khas dari Iran.rase nye sedikit masam..kalau nak sedap minum time sejuk..
TAHUKAH ANDA?

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga sebagaimana firman Allah :
( Q : 55: 68 ) Maksudnya : "Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta phon-pohon kurma dan delima.

Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tig akali dalam Al-Quran. Antara keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil bejus segar, manis masam rasanya.

Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia. Orang cina misalnya menyajikannya sewaktu perkahwinan kerana di anggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.

Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria dan Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal kerana pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.

Delima dipercayai berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India. Ia berkembang sebagai bahan masakan dan ditanam di pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu dingin dan panas. Delima tumbuh seperti pokok semak atau pokok biasa setinggi 3-6 meter, atau ada kalanya 9 meter. Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan pula,pokoknya malar segar. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.Nama saintifik bagi delima ialah Punica granatum diambil dari kekata Perancis yang bermakna epal yang berbiji.


PENTINGNYA WANITA MENGAMALKAN BUAH DELIMA :-


  1. Menegangkan payudara
  2. Mencantikkan kulit - merawat kulit rosak/kulit kering/kulit berjerawat
  3. Mencerahkan kulit
  4. Menegangkan kulit dan menjadikannya awet muda
  5. Membuang lemak berlebihan terutama di perut
  6. Merapat dan mencegah kanser rahim
  7. Merapat dan menyuburkan rahim - menormalkan kitaran haid yang tidak teratur
  8. Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (elak moody)
  9. Membakar kalori dengan cepat, elak pertambahan berat badan
  10. Mengubahsuai dan membaikpulih hormon semasa menopouse - sesuai dihadiahkan kepada ibu tersayang :)
  11. Merawat KEPUTIHAN dan jangkitan kulat di faraj/rawat kegatalan faraj
  12. Menghalang pembentukan SEL BARAH PAYUDARA
  13. Menjaga kesihatan usus besar dan kecil (lawas)


-Hunnybee’s -