Thursday, 29 March 2012

MUA for Groom's side done !

hye lovely bloggers !

rindu nya nak update blog..maklum lah bz sangat-sangat sekarang nie.selalu nya i akan update blog after ofice hour kat rumah.but curently memang  tak sempat.diri nie busy menyiapkan my DIY.nak tahu DIY apa? hehe..wait! i'll update soon yah :)

Alhamdulillah..last week i dah book MUA for groom's side.lepas dah puas men'GOOGLE' and tanya my friends.FINALLY! i choose Zamrimat.touch as my officially MUA for groom's side.tapi i belum decide lagi nak bersiap-siap kat mana nanti.Rawang or Bangi.MUA stay kat Bangi.So,kalau i bersiap-siap kat Bangi at least boleh lah save kos sikit.tak da transport charge to Rawang..hehe =)
i tak kisah la bersiap kat mane pun yang penting hasil make up nye cantik..

Some of Zamri Mat Touch works..

cantek =)
Love touch up by ZamriMat




Pengantin keluaran April 2012..MUA : Zamrimat.touch
 
  
-Hunnybee’s -

Monday, 26 March 2012

MATTA Fair 2012

Last friday officemate and i ke PWTC for the MATTA Fair.you all nak tahu tak? i dah looked dekat calendar and diary since january lagi tau.takut terlepas peluang nak pergi MATTA Fair nie.yela,twice a year je kot.So,memang agak terkilan jugak lah kalau tak pergi..=) Sanggup i tak follow my family balik kampung just because of MATTA fair.even MATTA fair nie 3 days start on 16 - 18 Mac 2012.i lagi comfortable pergi hari bekerja on Friday.Kalau pergi time Saturday and Sunday pengsan lah orang of coz macam sardin..hehe :)
First planned,memang ingat nak survey-survey honeymoon package.But after discussed balik dengan fiance.Dia cakap tak payah booked dulu coz mybe after wedding dia still busy dengan kerja..urwwgghh..sedih nye..:( But my fiance nie tahu pulak i merajuk.nak ambik hati i nye pasal.Dia janji memang tetap akan pergi honeymoon.tapi walk-in je terus.kalau dah book nie.susah sikit agak terikat dengan date.So,i decide tak nak lah rushing sangat yang penting dapat pergi Honeymoon yay ! ;) lagipun i faham kerja HM tuh macamne.i nakkk!!!!! pergi Krabi or Bali (wah! verangan pulak..) fiance suggest dalam Malaysia sudah..tak payah jauh-jauh.Malaysia pun Malaysia lah pun okay kan? Perhentian pun best ! :)


Mr Thumb-Up really posing for MATTA Fair
no band no entrance ! RM3 per adult and child under 12 free :)

urwwggghh...make me crazy! murah kan? =)

the best deal..all the package valid only for MATTA Fair PWTC only !

more than 200 exhibitor on that day

Hall 2 Tourism Malaysia Booth.fantastic.semua nie fresh fruit tau :)


Guess MATTA Fair is fun even kaki lenguh berjalan tapi puas hati!
Kudos !


-Hunnybee’s - 

Wednesday, 14 March 2012

SBPA dimansuh,SSM ditambah baik

Alhamdulillah..akhirnya isu sistem baru yang diperkenalkan oleh pihak kerajaan telah pun selesai.Almost 4 month jugak penjawat awam menanti keputusan yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri.Last week Perdana Menteri Datuk Seri Tun Razak mengumumkan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang sepatutnya berkuatkuasa pada 1 Jan 2012 dibatalkan dan mengekalkan Skim Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik.
Perdana Menteri juga mengumumkan penubuhan sebuah suruhanjaya untuk mengkaji secara komprehensif sistem saraan untuk penjawat awam pada masa depan.
Beliau juga mengumumkan pelarasan gaji sebanyak 13 peratus bagi Kumpulan Pengurusan dan Profesional dan Kumpulan Pelaksana dari Gred 1 hingga Gred 54, bagi Kumpulan Gred Utama C,B,A (sembilan peratus), Gred Turus 3 dan 2 (lapan peratus) dan Gred Turus Satu dan Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus)
Perdana menteri juga memgumumkan jadual gaji matriks yang dilaksanakan sekarang diubahsuai kepada gaji minimum-maksimum dengan kadar kenaikan RM80-RM320 bagi Gred 1-54 manakala gred bagi Jusa kekal mengikut tahunan SSM.
Bagi Elaun Bantuan Sara Hidup (COLA), Perdana Menteri mengumumkan kenaikan kepada RM250 sebulan dari RM200 bagi kawasan B manakala kawasan C dinaikkan kepada RM150 daripada RM100.


-Hunnybee’s -  

Monday, 12 March 2012

Neutrogena Skin Care

March already?? OMG! 2 more months..time does really fly.i can't believe it.2 more months before my whole life changes..:) don't know what i'm feel right now..Nervous?? Excited?? huhh...semua perasaan tuh ada..~_^
2 month to go? aiyaa..dah nak dekat sangat wedding nie.i jadi makin stress thinking about my skin.don't know why acne menjadi-jadi pulak membiak kat muka nie..;( Please help me...how can i remove all the acne on my face??


Nowadays,i often received complain from colleagues,friends,relatives,housemates and also my *fiance*.They ask one thing i never thought in many many years that it would be asked to me.


 "As,kenapa muka teruk sangat sekarang? jerawat banyak.dulu muka tak macamnie pun.."


Can you imagine that, kalau dalam satu hari ada 2,3 orang yang akan tegur and ask you the same question.Huh! of coz STRESS kan?? apa yang you all nak jawab? kalau i,senang je cakap..
" aku stress,banyak hal yang nak kena fikir..haha..stress fikir hal kahwin? haha.(boleh ke cengitu! ~_^ )


i pun tak tau lah kenapa acne membiak dengan sihat sangat-sangat kat muka i nie.i dah tak tahu apa yang perlu i buat sekarang..i banyak goggle and survey what is the best skin care that suitable for my skin.Last month,i went to SK11 and clinique counter at SOGO..huhh..honestly,i told you guys,i memang tak mampu pakai SK11..hehe.( kalau gaji 10k above mampu lah kot!  )..actly,i'm interested to using the clinique product.After,i ask some of my friends regarding the clinique skin care.my friends said tak bagus! coz dia pakai almost 1 year.but langsung tak nampak pape perubahan.acne makin banyak ada lah.huhh..i dengar acne nie jadi makin fobia pulak.hehe..but,i think actly semua product skin care berbeza.ikut kesesuaian kulit masing-masing.Sometimes ada yang pakai ok,perubahan nampak ketara dalam masa yang singkat.semuanya depends on your skin..:)


Buat masa sekarang,i just wash my face with warm water every night.sometimes kat office pun i akan cuci muka using the warm water.Dah jadi routine okay..=) because,i ada terbace satu blog nie.banyak petua-petua dan cara untuk menghilangkan acne.so,i just amalkan lah..at least,kite mencube kan? insyaAllah akan ada hasil nya nanti.


Today,13th March i'm starting to using the one set Neutrogena skin care.i never use this product before so this is my first.I tried every single brands/product available in watson and guardian.Oil of Olay,Safi,Garnier,Natasya,Oxy Acne Face Wash,Sendayu Tinggi,Tea Tree,you name it.i rase macam-macam product i tried tapi tak pernah satu pun i akan maintain.Last decision,i decide to using this Neutrogena skin care.i bought the Deep Clean Facial Cleanser,Toner,moisturiser SPF 30.sales girl yang intro product Neutrogena dekat Guardian tuh yang suggest i all this item..=) i hope my skin look more better before my wedding day soon,no more acne yang menyakitkan mata :( can't wait to see result !






Sekadar berkongsi =)


Berikut adalah penyebab umum timbulnya jerawat.info dari acneway.com..




 " Causes Of Acne "


1. Hormones. Hormones is the number one cause of acne which is the production of sex hormones known as androgen that starts at puberty. This perfectly explains why the majority of acne sufferers are adolescents. Hormones is the main player for acne flare-ups during the times of menstruation and pregnancy.

2. Birth Control Pills. Beginning to take or stopping birth control pills may cause acne.

3. When the sebaceous gland gets turned on by androgens, it manufactures additional sebum. In its travel up the follicle toward the surface, the sebum conmingles with dead skin cells and skin bacteria that have been cast from the follicle's lining. This process is absolutely normal, but the presence of more sebum in the follicle raises the probability of clogging to occur, and which then causes acne.

4. Stress. In certain tense circumstances, stress may cause the production of hormones like cortisol, which can worsen an acne condition. Stress puts into affect different hormone levels. When these hormone levels change the body commands the skins oil glands to expand, and which then secrete extra oil. This chain of "events" causes black heads, white heads, and pimples.

5. Oily or Heavy Make Up. Heavy make-up has the ability to clog pores, while oily make-ups add additional oil; these things only contribute to the problem if oily skin is already present. Cosmetics to avoid are certain moisturizers, pomades, particularly the ones carrying petrolatum, oleic acid, vegetable oils, lanolin, butyl stearate, and lauryl alcohol.

6. Other drugs such lithium is known to cause acne.

7. Cosmetics. Greasy cosmetics can change the cells of the follicles and make them stick together; this produces a plug.

8. Too High a Dosage of Vitamins. Vitamins are good for a healthy body, but taking an excess of vitamins B1, B6 and B12 may cause acne flare-ups. These vitamins are great for healthy-looking skin, but avoid overuse.

9. Diet. A diet that is high in refined carbohydrates and sugars can actually worsen an acne condition for some people.

10. Over Abrasive Cleansing. Harsh exfoliators could in fact harm your skin and spread infections.

11. Picking and Squeezing. These hard to resist actions can send the infection deeper into the skin and cause scarring to occur.

12. Environmental Factors like High Humidity and Pollution. High humidity causes the skin to swell. Pollution is bad not only for skin but for your overall health.

13. Genes. Family members can be acne sufferers. In this case, acne is inherited. For example, cystic acne generally comes from heredity. "






-Hunnybee’s -  

Thursday, 1 March 2012

shopping spree :)

Assalamualaikum and happy friday bloggers!

i rasa macam dah lama tak update blog.al-maklum lah diri nie busy memanjang..super duper busy women.mengalahkan bisness woman yang buat projek berjuta-juta pulak..hahaha =)

Okay lah,untuk entry nie i just nak story mory sikit regarding my wedding preps.you all sure dah bosan and muak nak dengar kan.yelah mana tak nya, i'm always talk,talk and talk about my wedding preparation kan? but i don't care,i nak story jugak.hihi..honestly i tell you guys,i never stop thinking about my wedding.semua orang nak kan hari bahagia dia perfect rite? macam tuh jugak lah dengan i.macam-macam yang i fikirkan.risau,apa yang di plan tak menjadi.but,i'm always pray.hope apa yang dirancang,berjalan dengan sempurna.(kita hanya merancang,tuhan menentukan ;)

Last saturday,my sista and i went to Sogo and Jakel Jln TAR.first planned,target i nak carik baju untuk flower girl,nak beli bunga telur and accessories hantaran jer.sista pulak nak beli kain untuk buat baju melayu and baju untuk dia jadi 'tuan rumah' nanti.katanya nak yang cantik-cantik.nak nampak kan kelainan sikit.tuan rumah pun of coz nak nampak gorgeous jugak kan? abis lah,tak nampak pengantin lah nanti..hehe =)
  
cute lorh!
this one macam tak sesuai pulak dengan niece i =)
see ! mengalahkan bride- to be =)
Kebetulan pulak,Sogo ade Warehouse sales pulak time tuh.sista memang dah meroyan tengok sale.she bought two handbag.wah ! kalah i dia nie shopping...:) Kat jakel pun satu hal lagi.dah 2,3 floor kat Jakel tuh dia survey-survey but still dia tak berkenan jugak.don't know,kain macam mane lagi yang my sista nie nak.i ikut dan turutkan je la karenah dia.cerewet,cerewet i nie..ada lagi orang yg lagi cerewet kan?? hehe..(bak kata my fiance lah:kalau dah name nye adik beradik,perangai pun lebih kurang ler,jangan cakap akak,awak pun apa kurang nye cerewat..weeehuuu..)


geram nye tgk.semua nye cantek-cantek :)

Lepas Sogo,Jakel,Semua House at last kami masuk Galeri Tudung HAJRA and ARIANI..hahaha..time nie i pulak yang meroyan..pantang betol i kalau tengok tudung nie.lagi-lagi kalau dah masuk ARIANI.memang tak sah kalau tak beli.At least,sehelai i akan grab..hehe..that day i bought 3 helai tudung,2 helai ARIANI and sehelai kat HAJRA..i purchase 150rm above so terus boleh register as a member.So,lepas nie kalau ada member sale kat ARIANI,wajib lah i pergi..my fiance dah geleng-geleng kepala dah since i told him i dah ada member card ARIANI..haha =)
ARIANI member card
hehe..sempat lagik :)
Noted : Still looking for flower girl dress,my sista said better sewa je dress untuk flower girl tuh if ada boutique yang ada custom untuk rental.coz dia cakap membazir kalau beli sebab nak pakai sekali je.salah sorang flower girl i nanti of coz lah my lovely niece.dia lah yang sangat *excited.asyik tanya pasal dress flower girl je..;( Do you know guys,kat mana boutique yang boleh rental baju untuk flower girl? i just tahu boutique Century Fiesta located at Sri Hartamas.i pernah rental dress for annual dinner kat sana.boutique tuh memang best.semua custom ada.but i'm not sure dress for kids ada or tak.Any bloggers that you know who has Flower Girl dress that i can go and check?

Reminder : this week,pergi Jakel Shah Alam and Kompleks PKNS.ok ke baju kat sane?

Thanks you girl in advance !



-Hunnybee’s -