Wednesday, 9 October 2013

Popia crabs stick :)


Wednesday wordless..
hahaha...wordless lah sangat..
last weekend teringin nak makan popia crabs stick..
so, gigihkan diri ajak husband pergi pasaraya HERO dekat area umah..
beli kulit popia and crabs stick..
nie semua penangan akak ofis lah nie..
al-kisahnye macamnie, time jamuan raya ofis ari tuh akak ofis i bawak popia crabs stick nie sebagai 'port luck'..
haaa...first time ngko jumpa popia cenggini! tak pernah makan popia crabs stick sebelum nie...hehe..excited and pelik pulak..tapi sedap!
pastuh, tanya akak ofis macamne cara nak buat popia nie..
mak ai..senang je rupenye...
so, dalam hati nie memang plan nak buat  and nak suruh husband rase.
al-maklum lah before this tak pernah jumpa and tak 
pernah makan kan..hehehe..
so, teringin jugak nak try buat sendiri..
alhamdulillah menjadi..
tapi kat pasaraya area umah i tuh tak de jual crabs stick pendek..ade yang panjang je..
tak pela..asalkan name nye crabs stick belasah je lah...
tak pe, nanti bile dah masak boleh potong dua kasi 
pendek sikit crabs stick tuh..
jom! tengok macamne cara buat popia crabs stick nie..
ala...senang je ouls, semua orang mampu buat...=)

Kulit popiah yang besar..dalam nie ade 50 keping..tapi untuk gulung crabs stick nie i hanya guna 30 keping je..selebihnya, buat gulung hotdog pulak..sedap gak..:)


Crabs stick PURNAMA..if nak senang.beli yang saiz kecik sikit..
So, tak perlu lah nak potong2 lagi..


Crabs stick nie kena rebus dulu macamnie..
tapi jangan rebus lame2 tau..takut hancur..


nie je bahan2 yang diperlukan..
crabstick yang dah direbus, kulit popia, dan tepung gandum..

Proses menggulung..

Lepas dah gulung, gam kan sikit dengan tepung gandum supaya time goreng tuh..
kulit popia tak terbuka.

Popia yang dah siap digulung. Frozen kan letak dalam peti ais..
nanti kalau nak makan..goreng je..senang kan..buat breakfast pun sedap...
Kelemahan nye..bile goreng popia nie akan meletup2..myb sebab isi crabs stick tuh kot..
kesian husband yang jadi mangsa minyak panas.sebab die yang menggoreng popia nie..sedap memang la sedap! tapi nak menggoreng tuh,,,pergghh!! fobia pulak rase nye..hehe :)

Note : if nak gulung hotdog/sosej pun sodap...try la...




-Hunnybee’s -

2 comments:

  1. شركة الحمد نحن سعداء بتقديم ارقي خدمه في سبيل المواطن حرصن منا علي الصحه العامه
    شركة مكافحة حشرات بجازان
    نقدم لكم افضل المنتجات الفعاهى و غير الضاره علي الصحه العامه حرصن منا علي سلامه الفرد
    شركة رش مبيدات بجازان

    ReplyDelete